Poslanici počeli sednicu o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku


IZVOR: Republika/J.B. - 10.05.2024 | 14:25


Izmene zakona predložilo je 37 poslanika.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
Poslanici počeli sednicu o izmenama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku

U Skupštini Srbije danas je počela sednica na čijem su dnevnom redu, između ostalog, izmene i dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Glavna promena odnosi se na to da birači koji su promenili prebivalište posle 3. jula 2023. godine neće moći da glasaju na novoj adresi na predstojećim lokalnim i beogradskim izborima.

Takav dogovor postignut je juče na sastanku poslaničkih gupa o poboljšanju izbornih uslova koji se vodio između vlasti i opozicije u parlamentu, a kome je predsedavala predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić. Sastanak je održan bez prisustva medija.

Šef poslaničke grupe Srpske naperdne stranke Milenko Jovanov rekao je danas na konferenciji za novinare u parlamentu da ta poslanička grupa smatra da su predložene izmene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku nepotrebne i da su predložene na nedogovoran način, ali je najavio da će ih vladajuća većina podržati, u skladu sa dogovorom sa opozicionim stranakama, zbog stabilnosti u zemlji.

Jovanov je ocenio da je opozicija pokazala neodogovornost prema građanima Srbije.

- Mi smo svesni da će ovo zakonsko rešenje dovesti do toga da se jednom broju građana oteža ostvarivanje njihovih građanski i ljudskih prava i prava na glasanje, a da će jednom delu građana faktički biti onemogućeno da glasaju i da će izazvati dosta veliku konfuziju kod jednog dela glasača - rekao je Jovanov, ali je naveo i da postoje viši interesi, pre svega, stabilnost u državi, zbog kojih je vlast prihvatila da učestvuje na sednici i glasa za predložene dopune zakona.

Opozicija je ranije tvrdila da su "unutrašnje migracije" stanovništva bile jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa.

Izmene zakona predložilo je 37 poslanika.

BONUS VIDEO