NOŽ U LEĐA! Nakon Crne Gore i Grčka izdala Srbiju


IZVOR: Republika - 21.05.2024 | 19:09


Sraman postupak

Foto: Shutterstock
NOŽ U LEĐA! Nakon Crne Gore i Grčka izdala Srbiju

Sve veća mogućnost da će Grčka podržati Rezoluciju o genocidu usmerenu protiv Srbije i srpskog naroda izazvala je pažnju međunarodne javnosti.

Ova odluka izazvala je brojne kontroverze i postala predmet žestoke rasprave kako u samoj Grčkoj, tako i u Srbiji.

Jedan od ključnih faktora koji su doveli do ove situacije jeste pozivanje grčkih vlasti na crnogorske amandmane. Ovo je izazvalo sumnju da je odluka Grčke bila deo smišljene akcije protiv Srbije, što je dodatno produbilo jaz između ove dve zemlje.

Izveštaj Dore Bakojani, koji je prethodio ovoj odluci, predstavljao je drugi uzastopni težak udarac koji je Grčka zadala svojoj pravoslavnoj braći.

Ovo je dodatno otežalo odnose između Grčke i Srbije, posebno imajući u vidu istorijske i verske veze ove dve zemlje.

 

O rezoluciji

Rezolucija o genocidu u Srebrenici predstavlja zvaničan dokument kojim se priznaje i osuđuje "genocid" koji se "dogodio" u Srebrenici tokom rata u Bosni i Hercegovini. Ovaj događaj se navodno dogodio u julu 1995. godine, kada su snage Vojske Republike Srpske pod komandom generala Ratka Mladića, kako se navodi u dokumentu, ubile više od 8.000 bošnjačkih muškaraca i dečaka.

Šta se sve navodi?

- Rezolucija Evropskog parlamenta (2009):

Evropski parlament je 15. januara 2009. godine usvojio rezoluciju kojom se 11. jul proglašava Danom sećanja na genocid u Srebrenici. Ova rezolucija poziva sve zemlje članice Evropske unije i zemlje Zapadnog Balkana da obeležavaju ovaj dan u znak "sećanja na žrtve genocida."

- Rezolucija Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (2005):

Generalna skupština UN je 10. jula 2005. godine usvojila rezoluciju kojom se izražava duboko saosećanje sa porodicama "žrtava genocida" u Srebrenici i osuđuje ovaj čin kao najteži zločin u Evropi posle Drugog svetskog rata.

- Rezolucija Kongresa Sjedinjenih Američkih Država (2005):

Kongres SAD je 27. juna 2005. godine usvojio rezoluciju kojom se "genocid u Srebrenici" priznaje i osuđuje, te se izražava "podrška porodicama žrtava".

BONUS VIDEO: