"OVO JE ŠAMAR CELOM SVETU" Ana Brnabić o planovima Nemačke u UN!


IZVOR: Republika/ T. J. - 22.05.2024 | 09:30


Ana Brnabić izrazila nezadovoljstvo povodom najave Nemačke da će "sramno" predstaviti rezoluciju u Srebrenici u UN.

Foto: Tanjug/Sava Radovanovic/STR/Video, Dragan Kadic, Printscreen/Instagram, AP/Kemal Softic
"OVO JE ŠAMAR CELOM SVETU" Ana Brnabić o planovima Nemačke u UN!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izrazila je oštro nezadovoljstvo i zaprepašćenje povodom najave Nemačke da će predstaviti rezoluciju o genocidu u Srebrenici u UN. Istakla je da ova informacija deluje kao da se svet okrenuo naglavačke, te je izrazila svoje nezadovoljstvo i nedoumicu zbog postupka Nemačke. Brnabić je naglasila da je razgovarala sa predstavnicima nekih zemalja kako bi iznela svoje stavove o ovoj odluci. 

- Ne mogu da shvatim zašto ovo Nemačka radi, kako je ovo uopše moguće. Da li se iko tamo ne zapita kakav je ovo šamar celom svetu i čitavoj istoriji - rekla je Brnabić za televiziju Hepi, navodeći da je i "jako rano jutros" razgovarala sa predstavnicima nekih zemalja.

Predsednica Skupštine Srbije istakla je da ovakva rezolucija predstavlja šamar celom svetu i istoriji. Izrazila je svoje nezadovoljstvo i ogorčenje zbog toga što smatra da se ovakvom rezolucijom briše dvadeseti vek i pravi nova istorija, novi svetski poredak zasnovan na lažima i brutalnom nepoštovanju žrtava i pravila.

Brnabić je istakla da ovom rezolucijom smatra da se krši Dejtonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine, nazivajući ovaj potez skandalom nad skandalima. Naglasila je da u trenutku kada postoje žarišta širom sveta, otvaranje još jednog na Balkanu može samo da doprinese rasplamsavanju mržnje i tenzija u regionu.

- U trenutku kad imate žarišta širom sveta, otvaraju još jedno na Balkanu koji je i tako bure baruta. Trudili smo se 30 godina da smirimo situaciju a oni bacaju šibicu koja će raspalilti mržnju. Oni će se pokupiti a mi ćemo ostati ovde u regionu da pokušamo da nađemo način da smirimo tenzije - rekla je Brnabić.

BONUS VIDEO