"HVALA, PREDSEDNIČE" Indijski premijer srdačno odgovorio na Vučićevu čestitku: Odnosi Indije i Srbije će nastaviti da jačaju u narednim godinama


IZVOR: Republika/M. L. - 05.06.2024 | 15:39


Negovanje izuzetnih odnosa između dve zemlje još jednom demonstrirano.

Foto: Printscreen/Facebook/Aleksandar Vučić
"HVALA, PREDSEDNIČE" Indijski premijer srdačno odgovorio na Vučićevu čestitku: Odnosi Indije i Srbije će nastaviti da jačaju u narednim godinama

Predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, čestitao je Narendra Modiju na izbornom uspehu u Indiji.

"Od srca čestitam Narendri Modiju na izbornoj pobedi. Uveren sam da će Indija nastaviti svojim dosadašnjim putem impresivnih uspeha i prosperiteta pod vašim razboritim vođstvom i da ćemo nastaviti da negujemo čvrste veze između Srbije i Indije.", napisao je predsednik Vučić na svom Iks nalogu.

Indijski premijer predsedniku Vučiću nije ostao dužan i nije časio ni časa da se zahvali našem predsendiku na lepim čestitkama.

"Hvala, predsedniče Vučiću na lepim željama. Odnosi Indije i Srbije će nastaviti da jačaju u narednim godinama.", istakao je indijski premijer u svom odgovoru predsedniku Vučiću na društvenoj mreži Iks.

 

Odnosi Republike Srbije i Republike Indije, bazirani na bliskim vezama uspostavljenim u osnivačkim danima Pokreta nesvrstanih zemalja, tradicionalno su veoma dobri i prijateljski. Karakteriše ih bliskost stavova po brojnim međunarodnim pitanjima i obostrani interes za dalje intenziviranje političkog dijaloga i unapređenje saradnje u svim oblastima.

Predsednik Aleksandar Vučić, tada u svojstvu predsednika Vlade Republike Srbije učestvovao je, 9-12. januara 2017. godine, na samitu "Vibrant Gujarat Global Summit" i imao sastanak sa premijerom Republike Indije Narendrom Modijem.

Povodom obeležavanja značajnog jubileja – 70 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, u zvaničnoj poseti Republici Srbiji, 14-16. septembra 2018, boravio je potpredsednik Republike Indije i ex officio predsedavajući Saveta država, gornjeg doma Parlamenta Republike Indije, Venkaia Naidu.

Tadašnji prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Republike Srbije Ivica Dačić posetio je Republiku Indiju 1-4. maja 2018, dok je indijski ministar spoljnih poslova Subramanjam Džaišankar u zvaničnoj poseti Republici Srbiji boravio 7-9. novembra 2019. godine. Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković boravio je u poseti Indiji 19-20. septembra 2021. godine.

Predsednik Doma naroda, donjeg doma Parlamenta Republike Indije Om Birla, koji je predvodio indijsku delegaciju na 141. zasedanju Interparlamentarne unije u Beogradu od 13. do 17. oktobra 2019, sastao se, na marginama ovog skupa, sa tadašnjim predsednikom Narodne skupštine Republike Srbije Majom Gojković, 16. oktobra 2019. godine.

BONUS VIDEO: