VLADIMIR ORLIĆ NOVI DIREKTOR BIA!


IZVOR: Republika - 12.06.2024 | 16:04


Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razmatrana je i aktuelna bezbednosna situacija, "sa posebnim osvrtom na stanje u Srbiji".

Foto: ST/Tamara Pavišić
VLADIMIR ORLIĆ NOVI DIREKTOR BIA!

Savet za nacionalnu bezbednost dao je na današnjoj sednici saglasnost da funkcioner i poslanik Srpske napredne stranke (SNS) Vladimir Orlić bude imenovan za direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), saopšteno je iz kabineta predsednika Srbije.

Na sednici Saveta za nacionalnu bezbednost, kojom je predsedavao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, razmatrana je i aktuelna bezbednosna situacija "sa posebnim osvrtom na stanje u Srbiji".

Vladimir Orlić bio je poslanik vladajućeg SNS u Skupštini Srbije u više mandata, a od 2022. do 2024. bio je i na čelu srpskog parlamenta.

Rođen je 15. 4.1983. u Beogradu. Završio je Osnovnu školu "Jovan Popović" u Obrenovcu (1998), Matematičku gimnaziju u Beogradu (2002), diplomirao na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Beogradu, Odsek za elektroniku, telekomunikacije i automatiku, smer za telekomunikacije (2007), gde je stekao i zvanje doktora nauka elektrotehnike i računarstva - na Odseku za telekomunikacije i informacione tehnologije (2011).

Profesionalno angažovan u struci: na poziciji inženjera za istraživanja i razvoj u Istraživačko-razvojnom centru "Imtel mikro-opt dd" (2007), zatim u Institutu za mikrotalasnu tehniku i elektroniku „IMTEL Komunikacije AD“ (2008), u kom je obavljao i dužnost rukovodioca odeljenja za digitalnu obradu signala (2008-2011). Radio na poziciji senior inženjera u "High Tech Engineering Center doo" (2011-2012), a od 2012. zaposlen je u Institutu "VLATACOM doo", na poziciji sistem arhitekte. Bio je višestruki stipendista Ministarstva prosvete i sporta Republike Srbije, stipendista Fonda Vlade Republike Srbije za mlade talente i stipendista Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo Republike Srbije. Dobitnik je nagrade za najbolji rad mladog autora na konferenciji TELFOR 2007.

Autor je više od 80 naučnih i stručnih radova, tehničkih rešenja, učesnik na više projekata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije. Učestvuje i kao član tima / odgovorno lice i na većem broju internih kompanijskih projekata, namenjenih komercijalnom tržištu. Višegodišnji je član komisije za predlaganje nagrada za mlade autore na konferenciji Telfor, član više različitih profesionalnih udruženja pod okriljem IEEE, recenzent i član odbora u međunarodnim stručnim časopisima i na konferencijama, član Naučnog veća Instituta. U naučno zvanje "naučni saradnik u oblasti tehničko-tehnoloških nauka - elektronika, telekomunikacije i informacione tehnologije" izabran 2015, reizabran 2020.

Član je Srpske napredne stranke od 2008. U stranci je primarno obavljao dužnosti u sferi informisanja i medija, kao i organizacionih poslova. Bio je predstavnik stranke u radnim telima Evropske narodne partije.

Foto: ST/Tamara Pavišić

Vladimir Orlić

 

Više puta biran za predsednika Saveta za informisanje Opštinskog odbora SNS na Čukarici. Obavljao različite dužnosti u sektoru informisanja pri GO SNS Beograd i višim organima stranke. Obavljao dužnost sekretara Opštinskog odbora (2014/2015) i potpredsednika Opštinskog odbora SNS Čukarica (od 2015).

Bio je kandidat za odbornika u Skupštini grada Beograda na listi Srpske napredne stranke 2012, 2014. i 2018, za odbornika u Skupštini Gradske opštine Čukarica 2016. godine. Odbornik u Skupštini grada Beograda od 2016. do 2022.

Izabran za narodnog poslanika sa liste "Aleksandar Vučić - Budućnost u koju verujemo" 2014, potom 2016. godine sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija pobeđuje", 2020. godine sa liste "Aleksandar Vučić - Za našu decu", a 2022. sa liste "Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve".

Obavljao dužnost zamenika predsednika poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Narodnoj skupštini od 2016. do 2020, potpredsednika Narodne skupštine od 2020. do 2022.

Za člana Predsedništva Srpske napredne stranke izabran 2017, a za potpredsednika Glavnog odbora SNS 2021.

Kao narodni poslanik bio je član više radnih tela u okviru NSRS, parlamentarnih delegacija i PGP. Predsednik Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje EU - Srbija (2014, 2016, 2020).

Završio obuku i edukaciju u klasi slušalaca za rezervne oficire Vojske Srbije 2010, gde je stekao čin rezervnog potporučnika Vojske Srbije.

Govori engleski jezik.

Oženjen Anđelkom, otac Nikoline, Sofije i Anastasije. Živi i radi u Beogradu.

 

Bonus video