BRNABIĆEVA: Najoštrije osuđujem verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti


IZVOR: Republika/J.B. - 14.06.2024 | 13:43


Ona je rekla da je to nedopustivo i da očekuje opštu osudu čitavog društva.

Foto: Tanjug/AP
BRNABIĆEVA: Najoštrije osuđujem verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti

Predsednica Narodne Skupštine Ana Brnabić izjavila je danas da najoštrije osuđuje verbalno i fizičko nasilje nad zaposlenima u prosveti, vaspitačima, nastavnicima, profesorima.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare u Skupštini Srbije rekla da je to nedopustivo i da očekuje opštu osudu čitavog društva.

Brnabićeva je tražila da se sastane nadležni odbor za obrazovanje i podrži napore svih relevantnih ministarstava da bi se rešili problemi i da se, ako treba, menjaju zakoni, koji će se naći na sednicama Narodne skupštine.

Ona je rekla da je razočarana što se ova tema koristi za političko potkusurivanje. 

To nije tema za političku borbu - rekla je Brnabić.

Podsećanja radi, dva napada na prosvetne radnike u istom danu u Beogradu izazvala su veliku zabrinutost u srpskom društvu. Prvo je majka učenika u Osnovnoj školi "Jovan Dučić" pretukla nastavnicu, a zatim je došlo do incidenta u Osnovnoj školi "Sveti Sava", gde su roditelji jedne devojčice fizički napali učiteljicu nakon rekreativne nastave.

Tim povodom ranije se oglasila i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Istakla je da Ministarstvo pravde radi na promeni zakona, a promena podrazumeva da će slučajevi napada na osobu zaposlenu u obrazovnom sistemu i bilo kakvih ataka na njih biti tretirani kao napadi na advokate, što znači da će sankcije izmenama i dopunama ovog zakona biti neuporedivo drugačije, jače nego što su bile do sada.

Đukić Dejanović je dodala da je pojedinačnih incidentnih situacija uvek bilo, ali da trenutno oseća potrebu da najstrože osudi ovakav postupak roditelja koji je fizički napao učiteljicu.

Mislim da najveći broj građana Srbije zaista oseća prosto jedan psihološki otpor na roditelje koji traže da se poslednjeg dana, na pritisak, analizira uspeh deteta, koji treba da se popravlja. Znate, uspeh deteta treba da se popravlja ako nije zadovoljavajući tokom čitave godine, a ne u poslednjim nedeljama školske godine - istakla je ministarka prosvete.

BONUS VIDEO