NA DANAŠNJI DAN 2001. PUTIN JE PRVI PUT POSETIO SRBIJU! Odmah je otišao na Kosovo, a tamo je dao obećanje koje i danas odzvanja u ušima! (VIDEO)


IZVOR: Republika - 17.06.2024 | 08:58


Poseta predsednika Rusije našoj južnoj pokrajini nije bila planirana!

Foto: Tanjug/AP
NA DANAŠNJI DAN 2001. PUTIN JE PRVI PUT POSETIO SRBIJU! Odmah je otišao na Kosovo, a tamo je dao obećanje koje i danas odzvanja u ušima! (VIDEO)

Na današnji dan 2001. godine, ruski predsednik Vladimir Putin prvi put je boravio u Srbiji, tada još Jugoslaviji. Tokom ove posete, Putin je obišao i Kosovo i Metohiju.

Prema prvobitnom planu, nakon sastanaka u Beogradu i obraćanja medijima, Putin je trebalo da se vrati u Moskvu, dok je posetu Kosovu i Metohiji trebao da obavi ruski ministar spoljnih poslova Igor Ivanov. Međutim, došlo je do promene plana i Putin je lično otputovao u Prištinu, gde ga je na aerodromu dočekala garda ruskih mirovnih snaga.

Tokom posete, ruski predsednik je obišao štab ruskog mirovnog kontingenta u selu Vrelo, gde je uručio priznanja šestorici vojnika koji su se istakli u obavljanju svojih mirovnih dužnosti. Takođe se sastao sa najvišim komandantima ruskog vojnog kontingenta kako bi razgovarali o vojno-političkoj situaciji na Kosovu.

"Predsednik je rekao da međunarodna zajednica treba da preduzme mere da izoluje naoružane ekstremiste i teroriste na jugu Srbije i Makedonije i eliminiše kanale za finansiranje militanata", navodi se u saopštenju Kremlja.

Sastanak sa Šefovima Delegacija Saveta bezbednosti UN na Kosovu

Tokom posete Kosovu i Metohiji, ruski predsednik Vladimir Putin održao je sastanak sa šefovima delegacija zemalja članica Saveta bezbednosti UN. Ovi predstavnici su doputovali na Kosovo u misiju utvrđivanja činjenica, a na sastanku se razgovaralo o praktičnoj primeni Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN.

Na kraju dana, Putin je dao izjave za ruske medije, naglašavajući da je cilj njegove posete reafirmacija obaveza Rusije u regionu i razgovor o problemima ruskog vojnog kontingenta. Ocenio je stanje ruskih trupa na Kosovu kao zadovoljavajuće, iako je istakao probleme sa finansiranjem i logistikom, ali je dodao da su ti problemi rešivi.

Razgovori o Sprovođenju Rezolucije 1244

Putin se osvrnuo na susret sa predstavnicima Saveta bezbednosti UN, navodeći da želi saznati kako se sprovodi Rezolucija 1244 i razgovarati o stavu Rusije po pitanjima koja je direktno tiču. Prema njegovim rečima, okupljanje država regiona koje potvrđuju svoju privrženost međunarodnom pravu, Povelji UN, principima nemešanja u poslove drugih zemalja i teritorijalnom integritetu, kao i Dejtonskim sporazumima i drugim međunarodnim ugovorima, može doneti samo korist.