ARKAN MI JE ZAPRETIO I REKAO: "NEMOJ DA TI JE PALO NA PAMET!" Nekadašnji policijski general Guri otkrio zanimljive detalje...


IZVOR: Tamara BUJIŠIĆ - 18.06.2024 | 12:00


Goran Radosavljević Guri, nekadašanji komandant Žandarmerije i general policije u penziji bio je gost u emsiji "Intervju" koja se ponedeljkom u 20 časova emituje na jutjub kanalu Republika news.

Foto: ST/Nemanja Pančić, Republika.rs, Profimedia, Printscreen
ARKAN MI JE ZAPRETIO I REKAO: "NEMOJ DA TI JE PALO NA PAMET!" Nekadašnji policijski general Guri otkrio zanimljive detalje...

Goran Radosavljević Guri, nekadašanji komandant Žandarmerije i general policije u penziji govorio je za Republiku, gde je otkrio do sada nepoznate detalje o čuvenoj akciji "Sablja", ideji da Specijalnoj policijskoj jedinici da naziv Žandarmerija, ali i o kontaktu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, koji mu je otvoreno zapretio.

* Da li ste se upoznali sa Željkom Ražnatovićem Arkanom?

- Ne. Dva čoveka sa kojima se nikad nisam upoznao su Arkan i Slobodan Milošević. Nikada se nismo sreli zvanično, čuli smo se par puta, ali evo, jedna zanimljiva priča. Arkanov sin je hteo da skače sa padobranom, a mi smo sedeli tu u jednoj firmi u centru, oni su rešili da nam doniraju neke padobrane za skakanje i on dođe i kaže da bi hteo da skače sa nama. Ja ga pitam da li je pričao sa tatom, on kaže da nije, ja mu kažem: ,,Hajde ti onda lepo njega pozovi, da mu kažeš, jer to je ipak skok". Zovne on Arkana i Arkan njemu kaže, da mu da mene na telefon, ja se javim, kaže on: ,,Vidi, nemoj da ti je palo na pamet da on skoči pre mene, prvo ja kad budem skočio sa tobom, onda može on."  Eto, jedna anegdota iz tog vremena.

* Učestvovali ste i u čuvenoj akciji "Sablja", kako se sada sećate tog perioda?

- Tu akciju su primarno vodili UBPOK i UKP, tada general Bora Banjac i Mile Novaković. Oni nisu imali dovljno obučene ljude, jer ovi su bili banda velikog kalibra, ubice, na kraju, znamo posle sve o njima i oni nisu to mogli da urade bez pomoći žandarmerije, koja je tada bila u punoj snazi. Mi smo tada radili sa njima asistencije i zaštitu državnih organa, jer UBPOK tada nije mogao da uđe u Šilerovu, bez aistencije žandramerije, jer se očekivalo da će da se puca, ako bi ušli. Zahvaljujući tom vremenu, kada je bilo takvo drugarstvo i kolegijalnost, ja bih i danas voleo da je tako, na jedan poziv Bore Banjca ili Mileta Novakovića, ili na moj poziv njima, mi smo se za pet minuta sve dogovorili, izveli svaku akciju, pa i onu najtežu... Tako da je žandarmerija tada dala sve od sebe i pokazalo se ispravno što smo se dogovorili da formiram jednu profesionalnu jedinicu. Žandarmerija je odgovorila zadatku u potpunosti!

* Kako je nastao naziv žandarmerija, vi ste ga smislili?

- Tada je sedeo, sećam se, ministar, general Sreten Lukić..negde u glavi smo svi razmišljali kako bismo dali ime, Zapad je dosta imena odbacivao kao mogućnosti...Svi smo mi u glavama vrteli, ali nismo se izjašanjavali i tada Dušan Mihajlović, na jednom sastanku pita generala Sretena Lukića, kako ćemo ime da damo, a ja sam kao iz topa rekao: "Žandarmerija"! Oni su samo rekli: "Položili ste kolega" i eto tako je nastao naziv.

Podsetimo, Goran Radosavljević Guri, govorio je za Republiku o brojnim, do sada nepoznatim detaljima, iz svog života i karijere, a celu emisiju možete pogledati na jutjub kanalu Republika news.

BONUS VIDEO: