DOMAĆA FIRMA JE GLAVNI ULAGAČ: Danas otvoreni prpremni radovi na izgradnji železnice dugačke 22km


IZVOR: Republika/ T. J. - 06.07.2024 | 12:10


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao otvaranju!

Foto: Tanjug/DIMITRIJE NIKOLIĆ
DOMAĆA FIRMA JE GLAVNI ULAGAČ: Danas otvoreni prpremni radovi na izgradnji železnice dugačke 22km

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je pristvovao danas otvaranju pripremnih radova na izgradnji železničke obilaznice oko Niša.

Posao gradnje obilaznice, vredan preko 150 miliona evra, dobila je domaća firma „Ekstra Auto Transport“, koja kao nosilac konzorcijuma u kom je i poznata kineska korporacija za izgradnju puteva i železnica, u svom portfoliu već ima nekoliko uspešno i na vreme završenih velikih projekata poput vetroparka Kostolac.

U pitanju je domaća firma u većinskom vlasništu Marka Sokanovića, a činjenica da je njegova kompanija članica grupacije ZGOP Železnica koja broji 535 zaposlenih i koja je dokazano pouzdan izvođač upravo na projektima iz oblasti železničke infrastrukture, svedoči o ozbiljnosti ljudi i kompanije kojima je ovaj važan posao izgradnje železničke obilaznice poveren. Radovi su počeli, a ako je suditi po tome ko radove izvodi, očekivano je da se sve završi u predviđenom roku za 1.035 dana.

Projekat obuhvata radove na severnoj obilaznici oko grada Niša, izgradnju jednokolosečne elektrificirane pruge i elektrifikaciju deonice Crveni Krst – veza sa obilaznicom. Planirano je da obilazna pruga počinje od stanice Niš Ranžirna i završava se kod stanice Sićevo, prateći koridor auto-puta Niš – Dimitrovgrad.

Nova jednokolosečna elektrificirana pruga će omogućiti kretanje vozova brzinom do 120 km/h, što će značajno smanjiti vreme putovanja i poboljšati povezanost regiona.

Infrastruktura železnice Srbije potpisala je ugovor o izgradnji obilaznice sa konzorcijumom na čelu sa firmom “Extra Auto Transport”, u saradnji sa kineskom kompanijom “China Road and Bridge Corporation”. Vrednost ugovora iznosi 153,6 miliona evra, a rok za završetak radova je 1.035 dana.

Ceremonija početka izgradnje železničke obilaznice oko Niša predstavlja važan korak ka modernizaciji srpske železnice.

Izgradnjom železničke obilaznice oko Niša biti rešeno pitanje niškog železnčkog čvora i da vozovi više neće prolaziti kroz centar grada, kao i da će bezbednost saobraćaja biti podignuta na viši nivo.

BONUS VIDEO