SVE ZBOG LITIJUMA! DOKAZ DA JE VUČIĆ BIO U PRAVU: Nemci tvrde da su Rusi udarili na susednu zemlju iz čisto ekonomskih motiva


IZVOR: Stepan LAZAREVIĆ - 06.07.2024 | 21:00


Dojče vele o razlozima Putinove agresije

Foto: Tanjug/AP Darko Vojinovic/Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool/Evgeniy Maloletka
SVE ZBOG LITIJUMA! DOKAZ DA JE VUČIĆ BIO U PRAVU: Nemci tvrde da su Rusi udarili na susednu zemlju iz čisto ekonomskih motiva

Rat u Ukrajini traje već više od dve godine, a jedan od motiva za rusku invaziju na tu zemlju, kako je objavio Dojče vele, mogle bi da budu i ogromne naslage litijuma koje Ukrajina poseduje.

Ukrajina poseduje ogromne naslage litijuma, najvažnije sirovine za baterije koje pokreću električne automobile ili pametne telefone, a upravo ovo su Nemci potvrdili. Ovim su takođe potvrđene i reči predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji je nedavno, tokom obraćanja medijima, poručio da će se zbog litijuma voditi ratovi i organizovati državni udari.

SVE REČENO

Dojče vele (nemački državni medijski servis) u svom prilogu je potvrdio da bi ukrajinska nalazišta litijuma mogla da budu glavni motiv za ruski napad, kao i mnogobrojne druge sirovine koje Ukrajina poseduje.

- Litijum je nešto što postaje najvažnija kritična mineralna sirovina i oko litijuma će se voditi ratovi u budućnosti. Nije slučajno to bilo i zašto smo zaustavljeni pre dve godine i jedanput sam to rekao i ponoviću to, jer znam o tome više nego drugi građani ove zemlje. To je bila prava minijatura pojedinih zapadnih službi da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego nekih drugih zemalja u regionu. Prava njihova šahovska minijatura u kojoj su nas porazili, oduzeli nam dve godine vremena dok se nisu izborili za neke svoje interese i dok nisu sačekali neko vreme u kojem ćemo mi da se opametimo i razumemo stvari na drugačiji način - rekao je predsednik Vučić.

Foto: ATA Images

Predsednik Vučić o litijumu

Upravo zbog ovog dragocenog resursa, rat u Ukrajini dobija novu dimenziju, smatraju stručnjaci. Prema rečima sagovornika u prilogu Dojče velea, istočni deo Ukrajine sadrži oko 500.000 tona litijuma, što predstavlja 2% globalnih rezervi ovog minerala. Vrednost tih rezervi meri se stotinama milijardi dolara.

Evropska unija, pre rata u Ukrajini, imala je pretenzije prema ukrajinskom litijumu, budući da je potpuno zavisna od uvoza litijuma iz Kine. Rat u Ukrajini dodatno je zakomplikovao situaciju.


ZELENI DOGOVOR

Evropska unija je odobrila takozvani zeleni dogovor, što je povećalo potražnju za električnim automobilima i litijumskim baterijama. Samo šest meseci kasnije, Vladimir Putin je započeo napad na Ukrajinu.

Vučić: Litijum postaje najvažnija mineralna sirovina i oko litijuma će se voditi ratovi - Državni udar u Boliviji

Bolivija umalo nije postala žrtva borbe svetskih moćnika za kontrolu nad iskopavanjem i proizvodnjom litijuma. Ova zemlja ima najveće rezerve litijuma na svetu i ušla je u velike projekte s Kinom i Rusijom, a samo tri nedelje nakon najave proširenja saradnje s Moskvom, general Andres Zunjiga pokušao je državni udar.

Prethodno, predsednik Vučić rekao je da će se za litijum voditi ratovi i da nismo slučajno zaustavljeni pre dve godine.

- To je bila prava minijatura pojedinih zapadnih službi da zaustave ubrzani i mnogo brži razvoj Srbije nego drugih zemalja u regionu - kazao je Vučić.

 

BONUS VIDEO: