MISIJA JASNA - OJAČATI POZICIJU SRBIJE! Dolaze važni sastanci u Vašingtonu, počinje NEDELJA SAMITA NATO


IZVOR: Republika - 07.07.2024 | 08:33


Sramotni tekst Aljbina Kurtija u Njujork tamjsu biće jedna od glavnih tema koje će pokrenuti Beograd.

Foto: Shutterstock, Printscreen/Youtube
MISIJA JASNA - OJAČATI POZICIJU SRBIJE! Dolaze važni sastanci u Vašingtonu, počinje NEDELJA SAMITA NATO

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je da mu je čast što će predstavljati Srbiju u Vašingtonu na nizu događaja u nedelji Samita NATO i istakao da je Srbija posvećena dijalogu i saradnji, dok istovremeno ostaje čvrsto pri politici vojne neutralnosti i nacionalnim interesima. 

"Predstaviću našu politiku i razgovarati sa predstavnicima zemalja sa kojima delimo, i sa onima sa kojima manje delimo ili ne delimo stavove o regionalnim i međunarodnim temama", napisao je Đurić na X platformi.

"Naša misija - ojačati poziciju Srbije", istakao je Đurić.

Godišnji samit NATO-a biće održan u Vašingtonu od 9. do 11. jula.

Održavanje samita podudara se sa obeležavanjem sedamdeset pete godišnjice osnivanja NATO-a.

Podsetimo, samo pre dva dana, ministar Đurić je ocenio da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u autorskom tekstu za Njujork tajms pokušao da Beograd predstavi kao faktor nestabilnosti na zapadnom Balkanu, iako je istina "upravo suprotna".

Đurić je u objavi na društvenoj mreži X (Tviter) najavio da će o svemu podrobno obavestiti predstavnike više od 30 zemalja koji će se okupiti upravo na predstojećem NATO samitu u Vašingtonu, "kako bi im još jednom objasnio da je priča današnje Srbije priča o uspehu".

On je naglasio da "agresivna retorika i neistine kojima je Kurti pokušao da, u retrogradnom i anahronom stilu, obmane međunarodnu javnost", govore o njegovoj konfliktnoj prirodi i nameri da se zapadni Balkan po svaku cenu destabilizuje.

BONUS VIDEO: