MINISTARKA ADRIJANA MESAROVIĆ PRVI PUT OD PREUZIMANJA RESORA: Srbija čvrsto stoji na svetskoj investicionoj mapi


IZVOR: Republika - 07.07.2024 | 10:49


U Novom Sadu poslednjih sedam godina je bila najpre jedan od najbližih saradnika tadašnjeg gradonačelnika Miloša Vučevića, a sada premijera Vlade Srbije, tako da je izbor za srpsku ministarku privrede bio logičan sled karijere Novosađanke Adrijane Mesarović.

Foto: Vlada Srbije
MINISTARKA ADRIJANA MESAROVIĆ PRVI PUT OD PREUZIMANJA RESORA: Srbija čvrsto stoji na svetskoj investicionoj mapi

Nova ministarka privrede kaže da je iskustvo u radu sa Milošem Vučevićem za nju bilo veoma dragoceno jer se, kako priznaje, naučila najvećim životnim i poslovnim vrednostima, a pre svega predanom i posvećenom radu bez odustajanja. U Novom Sadu je godinama vodila finansije i investicije, i često bila u „muškim cipelama” radeći na najvećim infrastrukturnim projektima.

U intervjuu za „Dnevnik”, ona govori o najvažnijim zadacima i planovima Ministarstva privrede, uvođenju novih programa za pomoć privrednicima, pripremi za projekat Ekspo 2027, ali i njenim ličnim očekivanjima i o tome kako se snašla u novoj ulozi.

Šta se od Vas očekuje u jednom od najvažnijih resora Vlade Srbije, koji Vam je poveren? 

- Pre svega, imam prevelika očekivanja od same sebe, ali smatram da su dostižna jer sam po prirodi uporna i verujem da snovi mogu da se ostvare ukoliko ste dovoljno uporni, vredni i radni. U dosadašnjem radu imala sam sjajne uzore u predsedniku države i premijeru Vlade RS, koji su mi utemeljili vrednosti kojima treba težiti i ciljevima koje treba ostvariti. Politika koju sprovode i način na koji vode našu državu, naučio me je da nema odustajanja, stajanja, predaje, i da ne postoji stepenik na koji ne možemo da se popnemo, ukoliko smo dovoljno vredni i posvećeni radu. Naučili su me da su svi naši građani, kvalitet njihovih života i životni standard, jedini cilj za koji radimo i za koji se borimo. Imam apsolutno jasne smernice, zadatke i očekivanja, kako od strane predsednika Vlade tako i od strane predsednika države. Borimo se za svako novo radno mesto, za nove investicije, ali i za to da investitori koji već jesu u našoj zemlji ne smanje intenzitet svojih ulaganja, već naprotiv, da kontinuirano ulažu, povećavaju obim proizvodnje i usluga, i otvaraju nova radna mesta. Borimo se za veću privrednu aktivnost mikro, malih i srednjih preduzeća, ali i za sve preduzetnike kojih je, prema poslednjim podacima, preko 340 hiljada.

Srbija se pozicionirala kao regionalni lider u privlačenju stranih direktnih investicija, i jedna je od najbrže rastućih ekonomija u Evropi. Šta je to što se još može uraditi u cilju povećanja privredne aktivnosti?

- Srbija je već preuzela mesto apsolutnog lidera kada je u pitanju privlačenje stranih direktnih investicija, taj trend nastavljamo i ujedno se borimo za dalji rast i napredak. Srbija se u prethodnih 12 godina u potpunosti promenila i postala razvijena zemlja koja je prepoznata i na svetskoj investicionoj mapi. 2012. godine, Srbija je imala milijardu evra stranih direktnih ulaganja, a 2023. godine rekordnih 4,5 milijardi evra stranih direktnih ulaganja. Od stope nezaposlenosti od čak 25,9%, danas smo stigli do stope nezaposlenosti 9,4%. Težimo da ove godine budemo još bolji u odnosu na projekcije rasta. I verujem da hoćemo, uprkos svim izazovima.

Kako ćete u svetlu globalnih ekonomskih izazova uspeti da dodatno unapredite privrednu aktivnost, i sačuvate i male privrednike i one najveće kompanije? 

– U ministarstvu na čijem sam čelu mora biti dovoljno snage da u što većoj meri inkorporiramo u mere države i ono što je najznačajnije za dalji razvoj industrije, uz podjednako razumevanje i uvažavanje svih naših privrednih subjekata, bez obzira na njihovu veličinu ne zanemarivši ni manje, ni velike, ni najveće. Nama su svi naši privredni subjekti važni i za sve moramo imati što više razumevanja. Dodatno ćemo težiti da spojimo male sa velikim privrednim subjektima, na način da budu deo lanca dobavljača velikih kompanija. Uložićemo napore da malim kompanijama pomognemo i podstaknemo ih da postanu izvozno orijentisani subjekti, direktno ili kao dobavljači izvoznih kompanija. Svaka karika u lancu je jednako važna i ne sme se potceniti niti zanemariti  kako bi privreda funkcionisala u punom kapacitetu. Ukoliko neku od karika preskočimo, zanemarimo ili zapostavimo, lanac se ne okreće i ne funckioniše. Paralelno sa ovim procesom, moramo podizati kapacitete industrijskih zona, spremno dočekivati investitore, strane ili domaće, jer svi su dobrodošli. Najveća svetska imena su se odlučila za otvaranje svojih pogona u našoj zemlji, počev od onih radno intezivnih, do najvećih imena u domenu visoke tehnologije. I danas naši ljudi, naša deca, rade u istraživačko – razvojnim centrima i upravo oni kreiraju visokotehnološke proivode. Srbiji je to najveći ponos, a zbog toga je naša zemlja i dodatno prepoznata na svetskoj investicionoj mapi.

Nadam se da ćemo u budućnosti mudro iskoristiti prirodne potencijale naše zemlje koji mogu biti snažan zamajac za našu privredu i dalji razvoj naše zemlje.

Kako će Srbija izgledati do 2027. godine?

– Kao zemlja budućnosti! I svi radimo za to i pratimo viziju predsednika Aleksandra Vučića. Ekspo 2027 jedna je od naših najvećih razvojnih šansi. Ekspo je rezultat dvanaestogodišnjeg rada, truda i neprekidne borbe za našu zemlju. Projekti koji će biti realizovani do 2027. godine širom Srbije, uz političku i ekonomsku stabilnost, učiniće Srbiju zemljom budućnosti!