SRBIJA VERUJE U MOĆ DIJALOGA! Oglasio se ministar Đurić iz Vašingtona!


IZVOR: Republika/A.D. - 10.07.2024 | 23:13


Ministar Marko Đurić na samitu NATO u Vašingtonu.

Foto: Tanjug/Z. ŽESTIĆ
SRBIJA VERUJE U MOĆ DIJALOGA! Oglasio se ministar Đurić iz Vašingtona!

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić prisustvuje na samitu NATO, na kom je Srbija  učesnik programa "Partnerstvo za mir". On je poručio da je Srbija danas u Vašingtonu, jer snažno veruje u moć dijaloga.

- Mi smo imali razgovore i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom, zatim sa nizom ministara inostranih poslova zemalja članica NATO i onih koji nisu priznali nezavisnost Kosova i Metohije i onih koji jesu - rekao je Đurić i naveo da Srbija kao zemlja članica "Partnerstva za mir" ima aktivnu ulogu u toj organizaciji.

- Mi nismo članica NATO. Mi smo neutralna zemlja. Ali želimo da, koristeći i oslanjajući se na moć dijaloga, proširimo razumevanje za srpsku poziciju po našim strateškim nacionalnim temama - od Kosova i Metohije do regionalne situacije.

Naveo je i da Srbija želi da se prikaže kao konstruktivan akter, koji doprinosi i regionalnoj i globalnoj bezbednosti.

Govoreći o prvim danima posete u Vašingtonu, Marko Đurić je istakao da je imao susrete i sa demokratskim kongresmenom iz Kalifornije Erikom Svolvelom, koji ima veliki uticaj u Demokratskoj partiji, kao i sa Klaudijom Teni, predsedavajućom Srpskog kokusa, koja je iz Republikanske partije, iz države Njujork.

Dodao je da je o jačanju saradnje dve zemlje razgovarao i sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom, i da predsedavanje Mađarske Savetu Evropske unije predstavlja šansu za Srbiju, ali i za samu Evropsku uniju.

- Zahvalni smo našim mađarskim prijateljima. Zajedno radimo na otvaranju novih klastera, kada je reč o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom - naveo je Đurić, podsetivši da je danas u Vašingtonu održan i Američko-srpski poslovni savet.

- Ovo je šesti međunarodni samit na kome učestvujemo ovog meseca. Dakle, nastavljamo sa ogromnom energijom i entuzijazmom da se borimo za status i poziciju samostalne, nezavisne i slobodne države Srbije u međunarodnoj zajednici.

BONUS VIDEO