VUČIĆ UPUTIO ISKRENE ČESTITKE! Ursula fon der Lajen ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije


IZVOR: Republika/M. L. - 18.07.2024 | 15:17


"Uveren sam da ćete i u svom drugom mandatu, nastaviti da obavljate svoje dužnosti isto toliko uspešno i s istom posvećenošću kao i pre"

Foto: Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ, Thierry Monasse/Polaris/Profimedia
VUČIĆ UPUTIO ISKRENE ČESTITKE! Ursula fon der Lajen ponovo izabrana za predsednicu Evropske komisije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas Ursuli fon der Lajen ponovni izbor na funkciju predsednice Evropske komisije izražavajući uverenje da će i u drugom mandatu ona uspešno obavljati svoje dužnosti.

"Iskrene čestitke Ursuli fon der Lajen na reizboru za predsednicu Evropske komisije. Uveren sam da ćete i u svom drugom mandatu, nastaviti da obavljate svoje dužnosti isto toliko uspešno i s istom posvećenošću kao i pre", napisao je predsednik Srbije na druplatformi X.

 

 

Fon der Lajen ranije danas je u Evropskom parlamentu (EP) izabrana za novi petogodišnji mandat na toj funkciji, a za nju je glasao 401 poslanik EP, protiv je bilo 284 poslanika, dok je 15 bilo uzdržano.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić učestvuje danas u Velikoj Britaniji na Samitu Evropske političke zajednice.

On se pre početka Samita obratio novinarima i javnosti u Srbiji.

- Da vidimo šta je to za nas od presudna značaja da u narodnom interesu uradimo, pre svega da sačuvamo mir, pre svega da vidimo kako dalje da unapređujemo našu ekonomiju i to je za nas od ključnog značaja. U skladu sa tim razgovaraću sa njima - rekao je Vučić i priznao njegova očekivanja po svemu drugom nisu prevelika.

- Nadam se da ću uspeti bar da kažem da bih voleo da imao više racionalnog pristupa i da je važan mir za nas, a mnogi ljudi to ne misle, ne razumeju, ne vide ili misle da je potrebno da rat traje da potpunog poraza nekog drugog. To je nešto što nanosi ogromnu štetu svima u Evropi, tako da nisam siguran da će to da naiđe na odobravanje svih drugih, ali to će biti pozicija Srbije - rekao je Vučić.

Poručio je da Srbija želi mir i ekonomski napredak i da  će u skladu sa tim da se ponaša.

Predsednika Srbije je dočekao ga je domaćin samita premijer Velike Britanije i Severne Irske Kir Starmer, a ovo će biti najveći skup evropskih lidera u poslednjih nekoliko godina.