KURTI U AKCIJI "KADIJA TE TUŽI - KADIJA TI SUDI" - Samoopredeljenje okupira pravosudni sistem na Kosmetu


IZVOR: Republika/M. L. - 26.07.2024 | 07:59


Mali Aljbin ponovo upliće svoje prste gde im nije mesto.

Foto: Tanjug/Dopisnik KIM
KURTI U AKCIJI "KADIJA TE TUŽI - KADIJA TI SUDI" - Samoopredeljenje okupira pravosudni sistem na Kosmetu

Viši istraživač na tzv. Kosovskom institutu za pravosuđe Gzim Šalja upozorio je da aktuelna "vlada" lažnog premijera Aljbina Kurtija skoro svakodnevno svojim izjavama narušava pravosudni sistem i meša se u rad institucija.

Ističe da je aktuelna "vlada" ometra reforme pravosuđa svojim kritikama i zahtevima.

"Pravosudni i tužilački sistemi su kontinuirano kritikovani i tražiže se razne reforme, ali je Pokret Samoopredeljenje dobio 51 odsto glasova da reformiše pravosudni sistem, a ne da nam se pridruži u kritikama. Oni su nastavili sa svojim kritikama, ali u ovom konkretnom slučaju njihova kritika nije kritika koju ja iznosim kao NVO, mediji, već je to intervencija", ukazao je Šalja za Kljan Kosova.

Govoreći o izjavi lažne ministarke pravde Aljbulene Hadžiju u Specijalnom tužilaštvu povodom njenih tvrdnji da Srbija ima uticaj u tzv. kosovskim zatvorima, Šalja je ponovio da je to normalna akcija tužilaštva, jer je reč o nacionalnoj bezbednosti.

"Ako ministarka pravde kaže da Srbija ima uticaja na zatvore Kosova, minimum koji državni tužilac treba da uradi jeste da je pozove na razgovor, jer ona ima ustavnu i zakonsku obavezu da odgovori na ovako opasne tvrdnje za nacionalnu bezbednost", rekao je Šalja.

Podsetimo, begunac iz zatvora Smrekovnica na Kosmetu Faton Hajrizi ubio je srpskog graničnog policajca Nikolu Krsmanovića i ranio njegovog kolegu Vjekoslava Ilića kod Loznice, nakon čega je i sam ubijen od strane srpske policije dva dana kasnije.

BONUS VIDEO: