"JEDNA OD NAJVEĆIH ISTORIJSKIH ŠANSI ZA SRBIJU" Ministarka Mesarović o projektu EXPO 2027!


IZVOR: Republika/M.S. - 04.08.2024 | 15:47


Skok u budućnost!

Foto: Grad Novi Sad
"JEDNA OD NAJVEĆIH ISTORIJSKIH ŠANSI ZA SRBIJU" Ministarka Mesarović o projektu EXPO 2027!

Ministarka privrede Adrijana Mesarović izjavila je danas da je Srbija sada ekonomski, finasijski i politički stabilna zemlja sa značajno manjom stopom nezaposlenosti i izrazila je očekivanje da će u narednom periodu biti mnogo novih projekata i investicija, posebno u kontekstu projekta Expo 2027 i eksploatacije rude, što su, kako je rekla, istorijske šanse za ekonomiju Srbije.

"Naša zemlja je ekonomski, finansijski i politički stabilna, a prosečna stopa nezaposlenosti za prvi kvartal ove godine iznosi 9,4 odsto", rekla je Mesarović u intervjuu za Tanjug upitana kakvo je stanje zatekla kada je u maju mesecu preuzela Ministarstvo privrede.

Naglasila je važnost otvaranja fabrika i proizvodnih pogona u ruralnim područjima, s ciljem smanjenja nezaposlenosti i ekonomskog osnaživanja lokalnog stanovništva.

Na pitanje kakav benefit mala i srednja preduzeća mogu da osete od realizacije EXPO 2027 Mesarović naglašava da su svi privredni subjekti, mali i veliki, jednako važni za ekonomski razvoj zemlje i da će svi biti uključeni.

"Sve godine pred nama su godine EXPO, sve do 2027, a svakako je to jedna od najvećih istorijskih šansi i prilika kad je u pitanju naša zemlja", rekla je Mesarović.

Dodala je da očekuje da će svaki privredni subjekt imati benefite od tog događaja, jer će obim broj posetilaca i turista koji se očekuju doneti značajne mogućnosti za razvoj.

Mesarović je najavila da će srpski proizvodi biti brendirani žigom EXPO u saradnji sa timom za realizaciju izložbe EXPO i Ministarstvom finansija.

"Želimo da osmislimo model i način kako dodatno da istaknemo srpske proizvode iz domena malog sektora kako bi oni postali najlepša razglednica koju turisti mogu poneti iz naše zemlje," istakla je Mesarović.