EVROPSKA UNIJA OSUDILA PRIŠTINU ZBOG ZATVARANJA POŠTI! Kurti prekršio još jedan dogovor!


IZVOR: Republika - 05.08.2024 | 21:46


Kao deo Dogovora o telekomunikacijama postignutog 2013. godine i Akcionog plana usaglašenog 2015. godine, obe strane su se saglasile da će raspraviti poštanske usluge 'u kasnijoj fazi', čime su priznale da se ovo pitanje može rešavati samo u okviru dijaloga, ističu u Briselu.

Foto: shutterstock
EVROPSKA UNIJA OSUDILA PRIŠTINU ZBOG ZATVARANJA POŠTI! Kurti prekršio još jedan dogovor!

Evropska unija saopštila je da je današnje zatvaranje devet filijala Pošte Srbije na severu KiM od prištinskih vlasti jednostrani i nekoordinisani korak koji krši dogovore postignute u okviru dijaloga Beograda i Prištine pod okriljem EU.

Kao deo Dogovora o telekomunikacijama postignutog 2013. godine i Akcionog plana usaglašenog 2015. godine, obe strane su se saglasile da će raspraviti poštanske usluge "u kasnijoj fazi", čime su priznale da se ovo pitanje može rešavati samo u okviru dijaloga, ističu u Briselu.

U saopštenju Brisela se navodi da je EU spremna da uključi ovo pitanje na dnevni red sledećeg sastanka u okviru dijaloga i da očekuje da strane razviju konstruktivne ideje koje bi mogle poslužiti kao osnova za rešenja.

- Jednostrani i nekordinisani postupci ne mogu pružiti rešenja za ovo ili bilo koje drugo pitanje koje se odnosi na proces normalizacije između Kosova i Srbije. Zatvaranje postojećih usluga za Srbe na Kosovu, bez ikakvog prethodnog dogovorenog aranžmana, dodatno će negativno uticati na svakodnevni život i uslove života ove zajednice. Pozivamo vladu Kosova da preispita svoju odluku i da pronađe pregovarano rešenje za ovo pitanje u okviru dijaloga - dodaje se u saopštenju EU.

Podsećamo, zamenik komandira tzv. kosovske policije za region Sever Veton Eljšani izjavio je da je danas devet objekata Pošte Srbije u sve četiri opštine na severu Kosova i Metohije zatvoreno i zapečaćeno, a da je odneta dokumentacija sa pečatima.

Bonus video