PREKINITE SA DALJIM JEDNOSTRANIM AKCIJAMA! Američka ambasada ZAPENILA zbog haosa na Kosmetu


IZVOR: Republika - 06.08.2024 | 06:48


Da li je Aljbin Kurti ovim potezom prešao Rubikon?

Foto: Profimedia Aaabaca Abaca Press, Shutterstock
PREKINITE SA DALJIM JEDNOSTRANIM AKCIJAMA! Američka ambasada ZAPENILA zbog haosa na Kosmetu

Američka ambasada u Prištini saopštila je večeras da je "duboko razočarana" jednostanim, nekoordinisanim akcijama koje je preduzela tzv. vlada u Prištini protiv filijala Pošta Srbije na severu.

"Kosovske nekoordinisane akcije stavljaju kosovske građane i vojnike Kfora u veći rizik, nepotrebnu eskalaciju regionalnih tenzija, i podrivaju reputaciju Kosova kao pouzdanog partnera", navodi se u saopštenju ambasade objavljenom na platformi X.

 

 

Ambasada apeluje na privremene prištinske vlasti da "prekinu sa daljim jednostranim akcijama i da se vrate konstruktivnom učešću u dijalogu pod okriljem EU kako bi se rešila pitanja vezana za normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine".

Tzv. kosovska policija je današnji upad u objekte Pošte Srbije na severu KiM sprovela bez pisanog naloga suda, već na osnovu usmene naredbe.

Tzv. kosovska policija je zatvorila devet objekata Pošte Srbije u sve četiri opštine na severu KiM, a kao razlog je navedeno da su radile bez licence.

Podećamo da je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio sinoć da je ponašanje premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija pokušaj izazivanja ratnog sukoba i da to radi organizovano uz podršku pojedinih zapadnih sila, a da Beograd želi da sačuva mir.

"Kurtijevo ponašanje je pokušaj izazivanja ratnog sukoba. Mi ne želimo rat, želimo da sačuvamo mir, ali on to radi smišljeno, organizovano i uz podršku pojedinih zapadnih sila", rekao je Vučić na pitanje kako komentariše pritisak Kurtijeve vlasti na Srbe i njihovo zastrašivanje hapšenjima u subotu i jučerašnjim upadima u objekte Pošte Srbije na severu Kosova i Metohije.

Foto: Pink/Printscreen

Predsednik Aleksandar Vučić

On je saopštenje Evropske službe za spoljne poslove ocenio kao sramotno i bezobrazno, navodeći da se u tom saopštenju pozivaju Priština i Beograd da razgovaraju o Kurtijevim jednostranim i protivpravnim postupcima.

"Pa tako sledeći put kad bude pobio 20 ljudi mi ćemo opet da idemo u dijalog da razgovaramo o tome da li je mogao ili nije i koje su im ideje da to prevaziđemo", rekao je Vučić sinoć tokom obilaska radova na izgradnji dečje bolnice Tiršova 2.

BONUS VIDEO: