SRBIJI STIGLO DRAMATIČNO UPOZORENJE OD RUSIJE! Zlonamerne sile će aktivirati destruktivne arsenale kako bi urušile vlast u zemlji! Izgovor im je litijum!


IZVOR: Republika/M.S. - 08.08.2024 | 20:08


Saopštenje Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije!

Foto: Tanjug/AP
SRBIJI STIGLO DRAMATIČNO UPOZORENJE OD RUSIJE! Zlonamerne sile će aktivirati destruktivne arsenale kako bi urušile vlast u zemlji! Izgovor im je litijum!

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije izdalo je saopštenje u kome upozorava na pokušaj destabilizacije političke situacije u Srbiji.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova istakla je da se, po već ustaljenoj šemi, sada koristi pitanje eksploatacije litijuma i pod okriljem zabrinutosti za životnu sredinu pokreće subverzivna akcija protiv državnog vrha sa ciljem da situacija eskalira van kontrole. 

 - Analiza postojećeg stanja u prijateljskoj Srbiji ukazuje na ponovne pokušaje pojedinih zlonamernih sila da aktiviraju poznati destruktivni arsenal u cilju podrivanja unutrašnje političke situacije u ovoj zemlji. Akcenat je na korišćenju tema koje su daleko od politike kao izgovora za izazivanje nezadovoljstva javnosti u cilju podrivanja stabilnosti i, na kraju, diskreditacije legalno izabrane vlasti.

Tako neki pseudodemokratski krugovi cinično nastoje da potpuno prirodnu brigu građana o životnoj sredini, transformišu u protestni pokret.

Reč je o ozloglašenoj šemi, koju su na Balkanu više puta koristili zapadni ideolozi „kvadratne demokratije“ i njihove lokalne sluge. Ideja je da se, pod plaštom dobrih namera, preko marionetskih medija i nevladinih organizacija, podstiču negativne emocije u društvu i okreću protiv državnog vrha, računajući na gubitak samokontrole i kontrole nad situacijom od strane struktura vlasti.

Takvu taktiku smatramo destruktivnom i neodgovornom. Zloupotrebe ove vrste, posebno u aktuelnim turbulentnim uslovima, predstavljaju direktnu pretnju po Srbiju, dovode u pitanje stalne napore njenog predsednika i Vlade da obezbede održivi razvoj zemlje i blagostanje njenih građana i ometaju sprovođenje nezavisnog i principijelnog kursa kako u unutrašnjim poslovima tako i u međunarodnoj areni“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije povodom najavljenih protesta opozicije.