LAŽNA DRŽAVA RASPISALA IZBORE! U trenutku rasplamsanog NASILJA NAD SRBIMA na Kosmetu, Osmani potpisala uredbu


IZVOR: Republika/N.M. - 16.08.2024 | 20:43


"Redovni izbori za Skupštinu Kosova biće održani 9. februara 2025. godine", navodi se u Uredbi koju je Osmani potpisala

Foto: Tanjug/AP
LAŽNA DRŽAVA RASPISALA IZBORE! U trenutku rasplamsanog NASILJA NAD SRBIMA na Kosmetu, Osmani potpisala uredbu

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani raspisala je redovne parlamentarne izbore za 9. februar naredne godine.

"Redovni izbori za Skupštinu Kosova biće održani 9. februara 2025. godine", navodi se u Uredbi koju je Osmani potpisala.

Izbori su raspisani u trenutku rasplamsanog albanskog nasilja nad srpskim stanovništvom u južnoj pokrajini.

Predstavnici Kfora saopštili su danas da održavaju stalno prisustvo na glavnom mostu preko reke Ibar u Kosovskoj Mitrovici i da sprovode redovne patrole u ​​okolini, kao i da neće oklevati da reaguju na ugrožavanje bezbednosne situacije na KiM u skladu sa mandatom koji im je poveren na osnovu rezolucije 1244 UN.

"Misija KFOR-a predvođena NATO-om potvrđuje čvrstu posvećenost da doprinese bezbednom okruženju za sve ljude i zajednice koje žive na Kosovu u svakom trenutku i nepristrasno, u okviru svog dugogodišnjeg mandata UN", navela je za Tanjug Služba za odnose sa javnošću KFOR-a.

Iz Kfora dodaju da imaju vidljivo i fleksibilno prisustvo širom KiM i da komandant te misije ima ovlašćenja da ga prilagodi potrebi, te da neće oklevati da reaguje na bilo koji relevantan bezbednosni razvoj i skladu sa mandatom koji imaju na osnovu rezolucije 1244 UN.

"Svaka odluka u vezi sa mostom preko reke Ibar mora biti doneta kroz politički dijalog i na koordinisan način. S tim u vezi, nastavljamo da u potpunosti podržavamo dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU", kazali su iz Kfora.

Dodaju da je neophodno da se svi akteri uzdrže od jednostranih deklaracija i akcija koje bi mogle stvoriti tenzije.

"Ovo je ključno za trajnu bezbednost širom Kosova - za dobrobit svih ljudi i zajednica kao i za regionalnu stabilnost", naglašavaju iz Kfora.

Poručuju da će Kfor nastaviti blisku saradnju sa kosovskom policijom i misijom Euleks, za koje navode da su prvi i drugi bezbednosni odgovorni.

"Kfor ima dobre resurse i dobro je pozicioniran da preduzme sve neophodne mere kako bi nastavio sa ispunjavanjem svoje misije UN-a", istakli su iz te misije.

 

BONUS VIDEO: