TITO NIJE BIO IZBIRLJIV KAD JE HRANA U PITANJU, ALI OVOG JELA SE BAŠ GROZIO! Kuvar bivšeg predsednika SFRJ otkrio šta je uvek sklanjao sa stola!


IZVOR: Republika - 26.08.2024 | 03:00


Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi poslednji dani", jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam birao šta će u određenom trenutku jesti.

Foto: RTS/printscreen
TITO NIJE BIO IZBIRLJIV KAD JE HRANA U PITANJU, ALI OVOG JELA SE BAŠ GROZIO! Kuvar bivšeg predsednika SFRJ otkrio šta je uvek sklanjao sa stola!

Bivši jugoslovenski predsednik Josip Broz Tito bio je poznat kao veliki hedonista. Iako se opuštao uz viski Čivas Rojal Salute star 20 godina i pušio cigare iz Havane, kad je hrana bila u pitanju, nije bio posebno izbirljiv.

Kako tvrdi njegov poslednji batler Jože Oseli u knjizi "Titovi poslednji dani", jugoslovenskom predsedniku uvek bi servirali različito meso, priloge i salate, a on je sam birao šta će u određenom trenutku jesti.

- Doneli smo puževe, a on je rekao: "O ne, ja baš ne bih jeo puževe- otkrio je slavni slovenski kuvar koji se sa suprugom Metkom sedam i po godina brinuo o Titovoj hrani i prijemima u njegovoj rezidenciji na Brdu kod Kranja.

Josip Broz Tito obožavao je zagorsku kuhinju, a pre svega štrukle. Od mesa posebno je voleo govedinu, a jutro je započinjao kratkim espressom bez šećera.

Zahvaljujući radu za Tita, Oseli je kuvao za mnoge poznate osobe iz sveta politike i filma.

Podsećamo, nedavno je isplivala jeziva tajna Titovog šatora.

Naime, prva Titova žena bila je Ruskinja Pelagija Belousova, a venčali su se dok je on bio u Rusiji u zarobljeništvu. U tom braku rođen je stariji Titov sin Žarko. Od Pelagije se razveo početkom 1936. godine, a pola godine kasnije, takođe u Moskvi, sklopio je brak sa Nemicom Lucijom Bauer. Tito je zbog partijskog rada brzo otišao u Pariz, a Lucija Bauer krajem 1937. streljana je u Moskvi pod lažnom optužbom da je bila nemački špijun.

Tito je tada već bio upoznao Hertu Has, Slovenku jevrejskog porekla, ali će oni u Zagrebu početi da žive zajedno tek dve godine kasnije. Njihova vanbračna veza trajala samo do maja 1941. godine, kada Tito odlazi u Beograd. Herta Has je ostala u Zagrebu u poodmakloj trudnoći, a nekoliko dana posle Titovog odlaska rodila je drugog Titovog sina Mišu. Kasnije će je uhapisti ustaše, ali je 1943. godine razmenjena za grupu nemačkih stručnjaka zarobljenih u Bosni dok su tragali za uranom za Hitlerovu atomsku bombu. Po oslobađanju se srela sa Titom, ali je on već bio u vezi sa Davorjankom Paunović...

Više o čuvenom šatoru pročitajte na ovom linku.

 

Bonus video