PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE ZBOG SMRTI RADE ĐURIČIN! "Pamtiće se njen nemerljiv doprinos kulturi"


IZVOR: Republika/M.B. - 04.09.2024 | 15:55


Predsednik Srbije je s tugom primio vest o smrti velike glumice.

Foto: ATA images, Tanjug/AP
PREDSEDNIK VUČIĆ IZJAVIO SAUČEŠĆE ZBOG SMRTI RADE ĐURIČIN! "Pamtiće se njen nemerljiv doprinos kulturi"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je danas saučešće zbog smrti glumice Radojke Rade Đuričin, koja je preminula danas u 91. godini u Beogradu.

- Sa tugom sam primio vest o smrti Rade Đuričin, jedne od poslednjih glumačkih heroina zlatne generacije filmske i pozorišne umetnosti našeg podneblja. Njen umetnički pečat će se pamtiti, kao i nemerljiv doprinos kulturi u koju je utkala svoje uloge. Neka počiva u miru - napisao je Vučić na zvaničnom nalogu na mreži Iks.

Rada Đuričin, jedna od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih glumica i dugogodišnja članica ansambla Jugoslovenskog dramskog pozoršta, preminula je danas u Beogradu.

Tokom svoje duge karijere, igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Ateljea 212, Zvezdara teatra, KPGT-a, Bitef teatra, Malog pozorišta "Duško Radović", Narodnog pozorišta u Nišu i u Užicu, Madlenijanuma, i drugih, manjih i nezavisnih pozornica.

Foto: ATAImages

 

Podsećamo, Rada Đuričin će biti sahranjena u svom rodnom Vršču, čime će biti ispunjena želja slavne umetnice. Dramska umetnica neće počivati u Aleji zaslužnih građana, po svojoj želji, već u rodnom kraju.

Poslednju ulogu ostvarila je u seriji "Radio Mileva" pre dve godine gde je tumačila lik tetka Banje.

Diplomirala je na Filološkom fakultetu na Odseku za srpski jezik i književnost i glumu na Fakultetu dramskih umetnosti u klasi Josipa Kulundžića zajedno sa Nikolom Simićem, Ružicom Sokić i Velimirom Batom Živojinovićem.

Foto: printscreen/RTVPink

 

Debitovala je na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu 1958. i to sa glavnom ulogom u predstavi „Dnevnik Ane Frank“. Bila je član ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1959. godine.

Publika je najviše pamti kao pozorišnu glumicu, oni stariji posebno po ulozi Rejmond Šandebiz u čuvenoj predstavi „Buba u uhu“ Žorža Fejdoa u režiji Ljubiše Ristića u njenoj matičnoj kući. Napisala je knjigu – dnevnik „Tajna crne ruke“, svojevrstan pozorišni dokument o Ristiću i njegovoj kontroverznoj predstavi i nastanku alternativnog projekta KPGT – Kazalište, Pozorište, Gledališče, Teatar.

 

 

BONUS VIDEO: