VUČIĆ I HERCOG ZA OKRUGLIM STOLOM: Želimo da za nekoliko meseci zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom (VIDEO)


IZVOR: M.L. - J.B. - 11.09.2024 | 12:43


"Sporazum o slobodnoj trgovini bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka"

Foto: Pink/Printscreen
VUČIĆ I HERCOG ZA OKRUGLIM STOLOM: Želimo da za nekoliko meseci zaključimo Sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom (VIDEO)

Predsednik Izraela Isak Hercog nalazi se u poseti Srbiji, a domaćin mu je šef naše države.

Obraćanje predsednika Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je svoje obraćanje počeo rečima Šimona Pereza, bivšeg premijera Izraela.

- Pronađi cilj koji je veći od tebe samog i posveti mu svoj život. To je rekao naš prijatelj, Šimon Perez, i mislim da od razvoja jedne zemlje ne postoji ništa važnije. Kada tome posvetite svoje vreme tome, onda ovakav forum mora naći svoje mesto među prioritetima - kazao je predsednik.

Od izuzetnog značaja za Srbiju je da uči od Izraela, kazao je on.

- Da naučimo kako su Izraelci postali centar sveta što se tiče startap kompanija, kako su razvili nauku do takvih neslućenih visina da su danas jedna od zemalja sa najrazvijenijim IKT sistemima u svetu - dodaje Vučić.

Foto: Pink/Printscreen

Obraćanje predsednika Vučića

Kroz smeh kaže da mu je napisan govor od 22 strane, ali da neće čitati sve, što je i Isak Hercog propratio smehom.

- Očekujemo porast broja izraelskih turista, i Er Srbija mora pojačati svoje prisustvo na aerodromu Ben Gurion. Takođe, moramo privlačiti izraelske prijatelje i dobrim sadržajem. Ne samo kulturom, sportom, zabavom, već i poslom. Drago mi je što izraelske kompanije koje posluju ovde žele da nastave svoj rad - rekao je on.

Predsednik Vučić poručio je ministrima da se sve pripremne radnje za sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom moraju ubrzati.

- To bi bio najefikasniji rezultat današnjeg sastanka. Mi ćemo biti jedna od tri zemlje sa najvećim ekonomskim rastom. Mi mislimo da Izraelci imaju dobru luku u Evropi za svoja ulaganja, a to je Srbija, i želim samo svima da kažem da ste dobrodošli, i da ćete uvek imati moju podršku i cele Vlade Srbije. Još jednom da vam se zahvalim na lepim rečima, i da vam poželim da se ovde osećate kao kod svoje kuće - rekao je on.

Vučić ističe da u Srbiji nikada nije bilo onih koji bi pokazali antisemitska osećanja.

- Ponosan sam na svoju Srbiju i na naše prijateljstvo.

Uvodno obraćanje predsednika Hercoga na okruglom stolu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela"

Izraelski predsednik Hercog je rekao u obraćanju na ogruglom stolu da postoji veliki afinitet obe strane da se ispune sporazumi koji se danas potpisuju.

- Iako su iz naše delegacije rekli da žele da se udvostruči trgovinska razmena, ja bih želeo i da se ustrostruči. Srbija ima neverovatnu ekonomiju, sa ogromnim potencijalima, nalazi se i na istoku i na zapadu, tržište rada je odlično, sa izuzetnim stručnjacima - istakao je on.

Foto: Pink/Printscreen

Obraćanje predsednika Hercoga

Izraelski predsednik je posebno pomenuo poljoprivredu, a zatim je govorio o veštačkoj inteligenciji, i rekao je da mu je mnogo drago što će predsednik Vučić predsedavati forumom o veštačkoj inteligenciji.

- Ima mnogo mogućnosti za saradnju, a cilj svega i glavni prioritet je da se potpiše sporazum o slobodnoj trgovini naše dve zemlje - kazao je Hercog.

Obraćanje Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je Srbija uvek bila uz jevrejski narod.

- Kakve odnose imate sa nekim uvek se vidi u teškim trenucima. Srpski narod je uvek bio uz jevrejski narod, tokom najtežih godina Drugog svetskog rata, kao i pre, ali i danas, kada čini mi se to nije nimalo jednostavno - rekao je on.

Vučić ističe da u Beogradu i Srbiji ne postoje nikakvi izlivi antisemitizma.

I vaši sportisti ovde igraju na domaćem terenu, osećaju se kao kod svoje kuće. Mi smo danas pričali o svim važnim pitanjima, o međusobnoj saradnji, i ono što smo dogovorili, a videćete posle i potpisivanje više sporazuma, za nas je od ogromnog značaja sporazum o slobodnoj trgovini sa Izraelom - rekao je predsednik.

On kaže da imamo ogroman prostor za saradnju u umrežavanju inovacionih ekosistema i naučno-tehnološkoj saradnji, kao i u privrednoj saradnji.

- Imamo veliki broj izraelskih turista u Srbiji, a zahvalio sam predsedniku Izraela i na podršci koju imamo za Ekspo. Istovremeno, obavestio sam ga i o svemu što se zbiva na Kosovu i Metohiji. Ne bih druge ljude uvlačio ono što je naš odnos prema situaciji u našoj zemlji. Ali i to je bila tema naravno - istakao je Vučić.

Dodaje da imaju jednu važnu zajedničku temu, a to je pokušaj spasavanja života Alona Ohela, dvojnog državljanina Srbije i Izraela, kog je oteo Hamas.

- Molio sam naše arapske prijatelje da se angažuju, ja sam pričao i sa njegovim roditeljima. To je mnogo teško, zahteva mnogo emocija. Tu je i njegova majka sa nama, i ona moli da se pomogne da tako jedan vredan život spasimo - istakao je predsednik.

Foto: Kosovoonline

Alon Ohel, srpski državljanin koga je Hamas zarobio

Predsednik se posebno zahvalio predsedniku Izraela što jevrejska država nije podržala Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Obraćanje Isaka Hercoga

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je majku Alona Ohela da se slika sa njima i slikom sina koji je zatočenik Hamasa.

Predsednik Izraela Isak Hercog se zahvalio od sveg srca Vučiću na, kako je rekao, veoma emotivnom govoru.

- Posebno zato što ste pomenuli taoce koje drži Hamas, među njima i mladi Alon Ohel. I njegova majka Idit je tu, pozivam je da se slika sa nama i fotografijom svog sina - rekao je on.

Hercog je kazao da osuđuje terorističke napade koji su izvedeni jutros, i dodaje da je njegovo srce uz borce koji su sinoć poginuli u padu helikoptera u Gazi.

- Mi se borimo, i mi, međunarodna zajednica i slobodni svet žustro se moramo suprotstaviti teroru - rekao je izraelski predsednik, a zatim jedan deo svog obraćanja govorio na hebrejskom.

Osećamo se kao kod kuće u vašoj zemlji, rekao je Hercog, i istakao da jevrejski narod proživljava teške trenutke.

- Možemo se podsetiti na brojne trenutke kada smo pružali podršku jedni drugima. Prilikom napada 7, oktobra vi ste lično pozvali na oslobađanje talaca. Bili ste i domaćin izraelskim sportistima. Topli odnosi naših država nisu novi, praćeni su zajedničkom istorijom srpskog i jevrejskog naroda - kazao je on.

Počeo Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini:razgovori Srbije i Izraela"

Okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", koji se organizuje u okviru zvanične posete predsednika Izraela Isaka Hercoga Beogradu, počeo je u Palati Srbija, a direktor Predstavništva PKS u Izraelu Aleksandar Nikolić je istakao na otvaranju da je 2023. bila rekordna u spoljnotrgovinskoj razmeni dve zemlje od 121,3 miliona evra.

Tet-a-tet sastanak

Nakon svečanog dočeka, u Palati Srbija počeli su tet-a-tet sastanci.

Nakon sastanka dvojice predsednika usledili su i plenarni sastanak delegacija Srbije i Izraela predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom. POGLEDAJ GALERIJU

Ceremonija svečanog dočeka

Ceremonija svečanog dočeka izraelskog predsedika Isaka Hercoga počela je ispred Palate Srbija. 

Hercog se srdačno rukovao sa predsednikom Vučićem, nakon čega su intonirane himne Srbije i Izraela - Bože pravde i Hatikva.

Foto: Printscreen/Pink

Rukovanje sa zvaničnicima

Na platou ispred Palate Srbija je postrojena počasna garda Vojske Srbije. Vučić je primio raport od komandanta, posle čega su predsednici Vučić i Hercog prošli ispred stroja.

Pored Vučića, predsednika Izraela dočekali su ministri u Vladi Srbije - Siniša Mali, Marko Đurić, Dejan Ristić, Maja Popović kao i direktor Kancelarije za IT Mihailo Jovanović.

Program posete

Predsednik Izraela Isak Hercog doputovao je u Beograd, gde će danas biti u zvaničnoj poseti Srbiji u kojoj će ga ugostiti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Ceremonija svečanog dočeka ispred Palate Srbija upravo počinje, a nakon ceremonije će uslediti tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, saopštila je Služba za saradnju s medijima predsednika.

U okviru posete biće održan plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Države Izrael predvođenih predsednikom Vučićem i predsednikom Hercogom.

Foto: Printscreen/Pink

Isak Hercog i Aleksandar Vučić

Dvojica predsednika obratiće se zatim medijima, a imaće i uvodna obraćanja na okruglom stolu na temu "Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela". 

"Sinergija u inovacijama, razgovori Srbije i Izraela"


Privredna komora Srbije u saradnji sa Ambasadom Izraela organizuje danas u Beogadu okrugli sto "Sinergija u inovacijama i trgovini: razgovori Srbije i Izraela", na kome će se obratiti i predsednici dve zemlje Aleksandar Vučić i Isak Hercog.

U okviru događaja predviđeno je potpisivanje tri memoranduma o razumevanju između Privredne komore Srbije i Izraelskog instituta za izvoz i međunarodnu saradnju, Federacije izraelskih privrednih komora i Saveza industrijskih proizvođača Izraela, saopšteno je iz PKS.

Takođe, zajednička izjava u oblasti tehnoloških inovacija biće potpisana između Kancelarije za IT i eUpravu Vlade Srbije i Uprave za inovacije Izraela.

Okrugli sto, u Palati Srbija sa početkom u 11 časova, organizuje se u okviru zvanične posete predsednika Izraela Srbiji, u cilju razmene dosadašnjih iskustava i kreiranja planova za buduću saradnju predstavnika privreda i institucija dve države.

Za 13 časova zakazan je sastanak predsednika Izraela Isaka Hercoga sa predsednikom Vlade Srbije Milošem Vučevićem, dok će se u 15.50 sastati sa predsednicom Narodne skupštine Anom Brnabić.

BONUS VIDEO: