VUČIĆ O SRBINU KOGA KAO TAOCA DRŽI PALESTINSKI HAMAS: Ovo je molba svih nas da se Alon Ohel bezbedno vrati kući


IZVOR: Republika - 11.09.2024 | 12:38


"Molim svakog, ako može da pomogne, da jedan tako i toliko vredan život pokušamo da spasemo"

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC
VUČIĆ O SRBINU KOGA KAO TAOCA DRŽI PALESTINSKI HAMAS: Ovo je molba svih nas da se Alon Ohel bezbedno vrati kući

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas nakon sastanka sa predsednikom Izraela Isakom Hercogom da je sa njim razgovarao i o tome kako pokušati da se spase život izraelskog i srpskog državljanina Alona Ohela, koga je palestinski Hamas kidnapovao u napadu 7. oktobra prošle godine, i zamolio je svakoga ko može da pomogne u tome.

- Ja sam sa više ljudi, mojih prijatelja iz Arapskog sveta, razgovarao i molio da razgovaraju sa onima koji ga drže kao taoce i da zamole. I da ti ljudi znaju da je to molba Republike Srbije, molba svih nas, da Alon Ohel bude pušten kući. Ja sam primio njegove roditelje, njegovu deku i baku. I to je mnogo teško, mnogo emocija to zahteva. Tu je i njegova majka sa nama danas i ja molim svakog, ako može da pomogne, da jedan tako i toliko vredan život pokušamo da spasemo - rekao je Vučić.

Hercog o terorističkom napadu

Predsednik Izraela Isak Hercog pozvao je majku Alona Ohela da se slika sa njima i slikom sina koji je zatočenik Hamasa.

Predsednik Izraela Isak Hercog se zahvalio od sveg srca Vučiću na, kako je rekao, veoma emotivnom govoru.

- Posebno zato što ste pomenuli taoce koje drži Hamas, među njima i mladi Alon Ohel. I njegova majka Idit je tu, pozivam je da se slika sa nama i fotografijom svog sina - rekao je on.

Foto: TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Predsednici Hercog i Vučić sa majkom otetog Alona

Hercog je kazao da osuđuje terorističke napade koji su izvedeni jutros, i dodaje da je njegovo srce uz borce koji su sinoć poginuli u padu helikoptera u Gazi.

- Mi se borimo, i mi, međunarodna zajednica i slobodni svet žustro se moramo suprotstaviti teroru - rekao je izraelski predsednik, a zatim jedan deo svog obraćanja govorio na hebrejskom.

Osećamo se kao kod kuće u vašoj zemlji, rekao je Hercog, i istakao da jevrejski narod proživljava teške trenutke.

- Možemo se podsetiti na brojne trenutke kada smo pružali podršku jedni drugima. Prilikom napada 7, oktobra vi ste lično pozvali na oslobađanje talaca. Bili ste i domaćin izraelskim sportistima. Topli odnosi naših država nisu novi, praćeni su zajedničkom istorijom srpskog i jevrejskog naroda - kazao je on.

Vučić i Hercog su se, tokom obraćanja, slikali sa majkom Alona Ohela, koja je držala fotografiju svog sina.

Alon Ohel, mladić koji ima dvojno srpsko-izraelsko državljanstvo, jedan je od talaca koje Hamas drži u Gazi već skoro godinu dana. Talentovani pijanista, otet je sa muzičkog festivala u oktobru, samo nekoliko nedelja pre nego što je planirao da poseti Srbiju.