VUČIĆ STIGAO U BRISEL! Predsednik danas na radnom ručku sa liderima Zapadnog Balkana i Ursulom fon der Lajen


IZVOR: Republika - 19.09.2024 | 10:38


"Biće govora i o problemima i o svemu drugom"

Foto: Tanjug/STRAHINJA AĆIMOVIĆ
VUČIĆ STIGAO U BRISEL! Predsednik danas na radnom ručku sa liderima Zapadnog Balkana i Ursulom fon der Lajen

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je u Brisel, gde će danas učestvovati na radnom ručku koji za lidere sa Zapadnog Balkana organizuje predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Predviđeno je da se Vučić odvojeno sastane i sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem,

Vučić je u sredu rekao da će sastanak koji organizuje Fon der Lajen biti važan i da će se razgovarati o Agendi rasta, kao i o reformama neophodnim na putu za jedinstveno evropsko tržište, što znači pre toga i jedinstveno balkansko tržište. 

- Razume se, biće govora i o problemima i o svemu drugom, ali verujem da će to biti jedan važan sastanak u kojem će nam predsednica Evropske komisije ukazati na to da će Marta Kos voditi onaj deo koji je u EK zadužen za proširenje EU i da ćemo imati priliku da se upoznamo sa njihovom novom agendom - naveo je Vučić.

On je izrazio uverenje da će to biti korektan razgovor i napomenuo da to, ipak, zavisi uvek i od Prištine i od Sarajeva

Dodao je da, ipak, ne misli da može da bude bilo kakvog problema na skupu.

Pored predsednika Srbije na radni ručak su, kako je navela portparolka Evropske komisije Ana Pisonero, pozvani premijeri Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore Edi Rama, Hristijan Mickoski i Milojko Spajić, predsedavajuća Savetu ministara BiH Borjana Krišto i premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti

Foto: Printscreen/Pink TV

Važni razgovori pred nama

Svi partneri sa Zapadnog Balkana imali su obavezu da predaju Briselu reformske agende, predviđene Planom rasta za Zapadni Balkan, kojim se regionu, uključujući Srbiji, omogućava pristup dodatnoj finansijskoj pomoći od šest milijardi evra u periodu od 2024. do 2027. godine.

Isplata sredstava zavisi od uspešne primene reformi navedenih u reformskoj agendi svake zemlje korisnice.

Plan rasta za Zapadni Balkan zasnovan je na četiri stuba, čiji je cilj jačanje ekonomske integracije partnera sa Zapadnog Balkana sa jedinstvenim tržištem EU, podsticanje ekonomske integracije unutar regiona kroz zajedničko regionalno tržište, ubrzanje fundamentalnih reformi i povećanje finansijske pomoći za podršku reformama kroz Instrument za reforme i rast za Zapadni Balkan.

BONUS VIDEO: