"U PREGOVORIMA SMO ZA RAFALE!" Vučić: Nabavljamo najnoviju i najmoderniju verziju!


IZVOR: Republika/J.B. - 20.09.2024 | 11:04


Predsednik je na prikazu "Zastava 2024" govorio o modernizaciji srpske vojske.

Foto: Tanjug
"U PREGOVORIMA SMO ZA RAFALE!" Vučić: Nabavljamo najnoviju i najmoderniju verziju!

Vojni prikaz "Zastava 2024" održan je na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, a prisustvuje mu i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

12.21 - Obraćanje Vučića

- Želim da se zahvalim svim gostima koji su danas ovde i da kažem da sam ponosan na Vojsku Srbije i na ono što smo danas uradili.

Predsednik je istakao da je izuzetno ponosan na ono što je video danas, i da ne postoji oblast u kojoj smo tako drastično napredovali kao što je položaj vojnika.

- Plata pre 10 godina vojnika je bila 330 evra, a danas je gotovo četiri puta veća. Danas imamo četiri do četiri i po puta više dronova prikazanih nego što je bilo prošli put. Kod nas u VTI su proizvedeni prvih 1000 dronova "Komarac", 500 je ovde danas - rekao je on, i zahvalio se firmi Jugoimport, kao i privatnim preduzećima.

Dodaje da aviona imamo više nego ikada, i da ćemo za samo tri ili četiri godine biti ojačani sa 12 novih Rafala.

- Ne stajemo na tome, naručili smo i nove višecevne raketne bacače, ali nismo stali na tome, naručujemo i oružje koje će nam doneti znatnu taktičku i stratešku prednost. Ponosan sam na našu vojsku, što možemo da pokažemo ogroman napredak. General Mojsilović mi uvek zameri kada ne pomenem tenkiste, i moraćemo da radimo na povećanju broja posada. A tenkova imamo više nego dovoljno - ističe on.

  • Odluka o vojnom roku danas

Predsednik kaže da očekuje da će na današnjoj sednici Vlade biti doneta odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka u Srbiji.

- To će biti 60 plus 15 dana. Mislim da je važno da muškarci pre svega steknu više odgovornosti, a verujem da ćemo imati i značajan broj devojaka koje će se dobrovoljno prijaviti - kazao je Vučić.

Kaže da je 6.500 vojnika na aerodromu u Batajnici, i da je to veoma značajan broj vojnika.

- Možete uporediti sa operacijama koje se sada vode na ratištima, to je ozbiljan broj vojnika koji pravi razliku - istakao je predsednik.

Na pitanje novinara kako komentariše zahtev opozicije da se održi sednica o litijumu, i njihov predlog zakona, on kaže sledeće:

- Nepismeno je sastavljeno, oni će u političkom smislu biti na stubu srama, ti koji su predložili to. A što me ne žele na sednici, to o njima više govori nego o meni. Ako uđu u ring sa mnom, moraju da prime udarce, ali oni ne žele da dobiju odgovor - istakao je on.

Vučić je rekao da ne želi da komentariše besmislice i gluposti, na tvrdnje Petra Boškovića da je Vučić uništio vojsku.

- Ja sam ga zatekao u ministarstvu, sećam se kakva je tada vojska bila. Danas je vojska najmanje 10 puta jača nego što je bila. Onda ja mislim da to sve dovoljno govori. Setite se avio mitinga iz 2013. godine, bili su ruski "Striži", i Englezi su bili. Ali srpskih aviona nije bilo. Srpskih lovaca nije bilo, bilo je bombardera Orlova i G-4. 

Predsednik kaže da u vreme o kom je govorio Bošković vojnici nisu imali ni čizme, a danas izgledaju kao u najboljim vojskama.

  • O Rafalima

Na pitanje novinara o nabavci Rafala i paketu naoružanja, kao i verziji samog aviona, Vučić je rekao sledeće:

- Ne želim da komentarišem ljubomorisanje iz okruženja. Dakle, vodimo razgovore, o tome ko može da dobije raketu Meteor, to mogu da dobiju Grci, a mi i Hrvati možemo da dobijemo MICA rakete. Imaju domet do 300 kilometara. Radimo na tome, svu opremu smo već kupili, od destilovane vode do odela za pilote. I kupujemo najnoviju verziju Rafala, 4.1, primljena je tek pre mesec dana u francusku vojsku. Kupovali smo sve najbolje, mnogo smo para dali. Srećom, Siniša je otišao, uzeo bi neku motku da nas mlatne po glavi. Kod nas je sve novo, modernizovano. Obratite pažnju na helikoptere, ne služi to nama za slikanje, već za odbranu zemlje - istakao je Vučić.

Dodaje da je zaista ponosan na Vojsku Srbije, i da će se nastaviti ulaganja.

12.19 - Obraćanje Milorada Dodika

Predsednik RS Milorad Dodik zahvalio se predsedniku Vučiću na pozivu, i istakao je da je impresioniran svime što je video.

- Pre neku deceniju ovo je bio san, a sada vidimo kako se snovi ostvaruju. Važno je to što je više od pola ovde izloženog oružja proizvedeno u Srbiji. Važno je da se ne zavisi od nekih dostava koje mogu biti ugrožene. Za nas u Srpskoj ovo je naravno veoma važno, i veoma smo radosni zbog ovoga - kazao je Dodik.

On ističe da celu Republiku Srpsku raduje svaki napredak, i da su opremljenost i moral vojnika viđeni kroz prikaz sposobnosti.

- I pripadnici Vojske su sa materijalnog stanovišta veoma stabilni. Čestitam predsedniče vama i vašem timu na ovom velikom uspehu - rekao je Dodik.

12.14 - Komnadant nacionalne garde Ohaja: "Impresivno"

Komandant Nacionalne garde Ohaja general-major Džon Haris takođe je u Batajnici, gde je ocenio vojni prikaz sa "Veoma impresivno".

- I vojnici, oprema, vrlo impresivno - rekao je Haris.

11.52 - Vučić obilazi vojnike i tehniku

Predsednik Vučić je posebno istakao da je ponosan što vidi veliki broj dronova "komarac", koji mogu naneti veliku štetu neprijateljima. On je takođe tražio da ljude odmah puste da vide naoružanje.

Foto: Printscreen/Pink TV

Predsednik Aleksandar Vučić obišao vojnike

- Hoću da pohvalim posebno Institut Moma Stanojlović zato što su radili vredno, mnogo težak i odgovoran posao su uradili. Sada imamo šest potpuno spremnih borbenih helikoptera mi-35 koje smo uvezli sa Kipra. Oni su mnogo naporno i teško radili, i moram da ih pohvalim. Znaću to da uradim i prilikom podele Sretenjskih odlikovanja - rekao je on. POGLEDAJ GALERIJU

Vučić je istakao razornu moć raketa "ataka" koje koriste helikopteri Mi-35.

Predsednik kaže i da naš načelnik generalštaba smatra da nema vojske bez tenka, i pored činjenice da mnogi predviđaju "kraj tenka" zbog rata u Ukrajini.

- Svi traže od nas da uručimo i predamo naše tenkove, a mi po broju stanovnika smo prvi ili drugi u Evropi po broju ispravnih tenkova po glavi stanovnika. Znam 15 zemalja koje zajedno nemaju tenkova koliko ima Srbija - naglasio je Vučić.

Na pitanje da li će dati neke tenkove, kratko je rekao: "Ne dam ja! Nisam dobio takav zahtev, a i da traže, načelnik generalštaba se ne bi složio".

- Mi ovo nismo mogli ni da sanjamo, toliko sam srećan i ponosan kada vidim šta imamo i u vazduhu, i PVO sisteme, nove radare... Ono što ćete najviše videti, sve je ovo Srbija, svi Miloši, Lazari, Nore... 50 odsto ovde je proizvedeno u Srbiji, a 50 odsto iz inostranstva. To nas čini jednom od najboljih i najjačih armija proporcionalno našoj veličini - kazao je on.

Predsednik je pitao tenkiste koji su im tenkovi najbolji, i gotovo jednoglasno je dobio odgovor da je T-72 najbolji, a da će naši biti bolji kada budu modernizovani.

Vučića je posebno oduševio mališan u uniformi Kobri, kome je salutirao i razgovarao sa njim.

- Korišćen je dosta, pokretan, dobro naoružan - rekao je jedan vojnik predsedniku Vučiću.

- Vlada će danas doneti odluku o uvođenju obaveznog vojnog roka - saopštio je on.

Govoreći o nabavci novih oklopnih vozila, predsednik je pitao Nenada Miloradovića, pomoćnika ministra za materijalne resurse, da li će biti realizovane kupovine, a potom kroz smeh poručio:

- Eno Mali se odmah buni. 

- Ovo je ono što najviše fali u Ukrajini, višecevni minobacači. Zato su im HIMARS-i bili od velikog značaja. Mi ćemo osim naših sistema kupiti još nešto, a hoćemo i nešto specijalno, koje je jedino u tom smislu jače od HIMARS-a, a o tome ću vas uskoro obavestiti. Siniši je pozlilo, pogledajte ga - kazao je on. 

11.33 - Defile pešadijskih snaga

Komandatom ešalona komanduje general major Zoran Dragičević. U defileu su 72. specijalna brigada, 63. padobranska jedinica, ešalon "Kobri", izviđačke čete, po jedan ešalon iz 1., 2. i 3. brigade i dva ešalona za obuku.

 

 

11.20 - "Leteći tenkovi" i helikopterski desant

Borbeni helikopteri mi-35, poznati i kao "leteći tenkovi" i "vatrene kočije", dejstvuju da bi pripremili uslove za helikopterski desant.

Usledio je desant grupe helikoptera mi-17 sa pripadnicima specijalnih snaga, koji se spuštaju konopcima.

U desantu učestvuju i helikopteri “gama“, koji nose protivoklopne modernizovane rakete “maljutka“, čime se završava aktivan deo prikaza.

11.15 - Preleti migova i galebova

Parovi vojnih aviona "mig 29", "orao", "galeb" nadleću prostor na kojem se održava prikaz.

"Migovi" simuliraju vazdušnu borbu dva aviona.

11.10 - Skok pripadnika 63. specijalne brigade sa zastavom

Padobranci 63. specijalne brigade izvršili su demonstrativni skok iz helikoptera noseći zastave Republike Srbije.

11.04 - Predsednik Vučić stigao na aerodrom u Batajnici

Predsednik Aleksandar Vučić stigao je na aerodrom, gde je ispred počasnog stroja gardista intonirana himna Bože pravde, nakon čega je primio raport. POGLEDAJ GALERIJU

- Oficiri, podofirici i vojnici, zdravo - pozdravio je predsednik postrojene vojnike.

 

 

Ranije su ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije, general Milan Mojsilović, prisustvovali proveri spremnosti za prikaz. Gašić je izrazio zadovoljstvo viđenim i pohvalio pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije koji su učestvovali u pripremama. Pozvao je građane da dođu i vide moderno naoružanje i vojnu opremu, te se uvere u snagu Vojske Srbije, koja se sve više razvija na dobrobit zemlje. POGLEDAJ GALERIJU

Šta će sve moći da vide posetioci?

Više od 6.000 pripadnika Vojske Srbije, 2.500 komada naoružanja i vojne opreme, kao i preko 50 vazduhoplova, biće angažovano na današnjem prikazu. Posetioci će moći da vide letački program, prikaz specijalnih snaga, kao i defile vojnih jedinica. Prikazaće se i savremeno oružje poput samohodnih top-haubica "Nora" 155mm, borbenih oklopnih vozila "Lazar", "Miloš", "Hamer", dronovi, helikopteri Mi-35 i H-145M, modernizovani avioni "Mig-29", raketni sistemi FK-3, "Pancir", kao i brojna oprema specijalnih jedinica.

Program će uključivati simulaciju vazdušnih borbi aviona "Mig-29" na malim visinama, kao i simulacije dejstava po ciljevima sa aviona "Orao" G-4. Prikaz će obuhvatiti i letove helikoptera Mi-35M, Mi-17, H-145 i "Gazela".

Kapije aerodroma biće otvorene od 9.30 časova, a posetioci će imati priliku da do 15 časova obiđu izložbu savremenog naoružanja i vojne opreme. Organizatori preporučuju korišćenje javnog prevoza, a prilaz aerodromu biće zatvoren za saobraćaj iz pravca petlje Novi Banovci.

Prikaz "Zastava 2024" prvobitno je bio zakazan za 15. oktobar, povodom Dana srpske zastave, ali je odložen zbog loših vremenskih uslova. Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se svake godine 15. septembra, u znak sećanja na proboj Solunskog fronta 1918. godine.

BONUS VIDEO