"ZAPAD MAZI SRBIJU": Kurti kuka na sav glas kako Priština plaća cenu, a zapadnjaci ne smeju Beogradu ništa!


IZVOR: Republika/M.S. - 21.09.2024 | 08:21


Terorista se malo usplahirio,

Foto: Profimedia
"ZAPAD MAZI SRBIJU": Kurti kuka na sav glas kako Priština plaća cenu, a zapadnjaci ne smeju Beogradu ništa!

Aljbin Kurti: Zapad je previše tolerantan prema Srbiji

Aljbin Kurti, lider pokreta Samoopredeljenje, nedavno je izneo kritiku na račun Zapada zbog prevelike tolerancije prema Srbiji. Prema Kurtiju, Zapad se previše ugađa Srbiji iz straha od destabilizacije regiona, zbog čega tzv. Kosovo "plaća cenu". On je istakao da veza između Beograda i Moskve izaziva zabrinutost kod zapadnih zemalja, te je njihov odnos prema Srbiji veoma oprezan.

Kurti o odnosu Zapada prema Srbiji

Kurti smatra da zapadni lideri i diplomate greše jer se trude da unaprede odnose sa Beogradom. "Srbija je takođe našla partnere na Zapadu zbog straha i zabrinutosti koje neke diplomate imaju da bi destabilizacija mogla da se ponovi. Pre rata u Ukrajini video sam da su neke zapadne diplomate veoma opuštene, sada su isti veoma uplašeni. Mislim da su pogrešili tada i greše sada", ocenjuje Kurti.

Kurti o ulozi EU i kršenju sporazuma

Kurti je takođe uputio kritiku EU zbog nereagovanja na to što srpska strana krši sporazume iz Brisela i Ohrida. "Brisel mora da igra ulogu sudije koji duva u pištaljku kad god dođe do kršenja sporazuma. Ono što smo videli ove dve godine jeste da Brisel nije reagovao kada je Beograd prekršio sporazum. Želimo da Brisel izvrši pritisak na Srbiju da poštuje sporazum i da se dobrom voljom i konstruktivno angažuje u njegovoj punoj primeni", poručio je Kurti.

Kurti o mostu na Ibru

Govoreći o mostu na Ibru, Kurti tvrdi da Srbija koristi to pitanje kako bi nastavila sa politikom podela. "Srbija želi da most u Mitrovici ostane zatvoren jer želi da održi živim san o podeli Kosova. Želi da pretvori most preko Ibra u novu granicu. To se neće dogoditi", istakao je Kurti.

Kurtijeva izjava za Rojters preneta je i na portalu Radio Slobodna Evropa, gde je skrenula pažnju javnosti na njegove stavove o odnosima Zapada prema Srbiji i njegovim kritikama na račun EU. Kurti je istakao da tzv. Kosovo "plaća cenu" zbog previše tolerancije Zapada prema Srbiji, te da je potrebno da se situacija promeni.