SKUPŠTINA ZASEDA U PONEDELJAK: Na dnevnom redu rebalans budžeta!


IZVOR: Republika/ T. J. - 22.09.2024 | 11:12


Jedna od ključnih tačaka dnevnog reda jeste i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
SKUPŠTINA ZASEDA U PONEDELJAK: Na dnevnom redu rebalans budžeta!

Poslanici Skupštine Srbije će u ponedeljak 23. septembra raspravljati o rebalansu republičkog budžeta za tekuću godinu. Prema predloženim izmenama, ukupni prihodi iznosili bi 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi dinara ili 6,5 odsto više u odnosu na prvobitni budžet.

Jedna od ključnih tačaka dnevnog reda jeste i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Predloženo je da se naknada za prvorođeno dete poveća na 500.000 dinara, za drugo rođeno dete na 600.000 dinara, dok će za treće dete iznositi 2,28 miliona dinara, a za četvrto 3,18 miliona dinara.

Rebalansom budžeta, planirana su veća izdvajanja za kapitalne investicije, za ostvarivanje prava iz oblasti zaštite porodice i dece, zdravstvo, poljoprivredu, ekologiju, prosvetu, kulturu i odbrambeni sektor.

Skupština će takođe razmatrati Sporazum o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice u kontekstu Centralno-evropskog sporazuma o slobodnoj trgovini. Takođe, poslanici će raspravljati o potvrđivanju Ugovora o zajmu za obnovljive izvore energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji, ugovora o garanciji zajma za projekt ugradnje pametnih brojila, kao i odluke Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu. Na dnevnom redu je i Predlog zakona o potvrđivanju aneksa 2 Sporazuma između Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Napredak u ekonomiji takođe je tema rebalansa budžeta, s obzirom da je projektovana stopa privrednog rasta za 2024. iznosi 3,8 odsto BDP-a, što je više od originalne procene od 3,5 odsto.

Očekuje se da će ove tačke dnevnog reda izazvati živu raspravu među poslanicima, dok će javnost sa pažnjom pratiti ishod ove sednice Skupštine Srbije.

BONUS VIDEO