"OD PONEDELJKA ĆEMO KRENUTI SA ODLIKOVANJEM ZEMALJA KOJE SU GLASALE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI"! Vučić se obratio iz Njujorka!


IZVOR: Republika - 22.09.2024 | 16:45


Vučić će u Njujorku imati više od 40 važnih sastanaka.

Foto: Pink/Printscreen
"OD PONEDELJKA ĆEMO KRENUTI SA ODLIKOVANJEM ZEMALJA KOJE SU GLASALE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI"! Vučić se obratio iz Njujorka!

U sedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku danas počinje dvodnevni Samit o budućnosti, u okviru 79. sednice Generalne skupštine UN, koji je uvod u generalnu debatu sednice u utorak, 24. septembra.

U obraćanju iz Njujorka pre njenog početka, predsenik Aleksandar Vučić je istakao da će tamo imati oko 40 važnih susreta, ali i da će odlikovati sve one države koje su nam pomogle oko Rezolucije o Srebrenici.

- Imaćemo i poslovne razgovore, i sa Filipom Morisom, i drugim kompanijama koje rade u Srbiji a sedišta su im u SAD. Glavni deo za nas je 24, u utorak, negde oko 19 i 30 ili 20 časova po srpskom vremenu. Ne mogu baš tačno da kažem kada. Imaćemo mnogo susreta, a ja u ponedeljak krećem i sa odlikovanjima onima koji su nam pomogli po pitanju Rezolucije o Srebrenici. Susrešću se i sa Vang Jiem, i Micotakisom, i Hristodulidisom. Mnogo, mnogo važnih razgovora - kazao je on.

On je tom prilikom dodao i da je Evropi potreban mir i da mora da se zaustavi rat.

Istakao je da su odlične vesti što narodne banke širom sveta spuštaju kamatne stope, i da pad cene nafte snižava inflaciju.

- Ali i dalje nema rasta. Evropa mora da završava rat, o tome ću govoriti na svakom mestu! Mislim da su i Šolc i Makron to jasno razumeli. Pojede nas rat, imali bismo preko pet stopu rasta, bolje bismo živeli svi. Globalni jug se konsolidovao, Kina jača, Rusi su se stabilizovali. Ne znam da li će biti konsenzusa na Samitu o budućnosti, uvek se neko buni. Niko nije saglasan sa papirom, Rusi smatraju da će to učvrstiti dodanu supremaciju velikih nad malima. Niko ne zna da li će biti usvojeno. 

- Naš je interes da dođe mir, naš je interes da Nemačka, Francuska idu napred. Imamo mnogo kompanija u Srbiji, kada one počnu da rade mnogo jače i više, tog sekunda će naš "as" biti veći. Za nas je mir od presudnog značaja - rekao je Vučić novinarima u Njujorku, na pitanje kako će Srbija da zadrži trenutnu ekonomsku i spoljnopolitičku poziciju zbog pritisaka i ratova u Ukrajini i na Bliskom Istoku.

On je istakao će mir Srbiji da otvori novu vrstu saradnje sa Rusijom, navodeći da sada "ako izvezete tri kutije šibica, reći će vam da ste poslali nuklearnu bombu".

Bonus video