DANAS SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE: Poslanici započinju raspravu o sedam tačaka!


IZVOR: Republika/ T. J. - 23.09.2024 | 07:14


Na dnevnom redu je rebalans budžeta.

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
DANAS SEDNICA NARODNE SKUPŠTINE: Poslanici započinju raspravu o sedam tačaka!

Danas će se u Skupštini Srbije raspravljati o predlogu rebalansa budžeta za ovu godinu, a na dnevnom redu sedam tačaka. Među tačkama su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kao i predlozi odluka o davanju saglasnosti na Odluku o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2024. godinu, kao i na Odluku o izmenama Finansijskog plana Nacionalne službe za zapošljavanje za 2024. godinu.

Vlada Srbije je usvojila Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o budžetu za ovu godinu, kojim je predviđeno da budžet Srbije zajedno sa rebalansom iznosi 2.173 milijarde dinara, što predstavlja povećanje za 132,5 milijarde dinara. Premijer Miloš Vučević istakao je da rebalans donosi dobre vesti, jer se izdvaja više novca za podršku porodicama sa decom, zdravstvo i poljoprivrednike.

Premijer je takođe najavio opredeljivanje sredstava za pojačanje saobraćajne infrastrukture, uključujući kupovinu novih vozila koja će saobraćati između glavnog grada i aerodroma "Nikola Tesla", kao i infrastrukturu za vraćanje obaveznog vojnog roka.

Jedan od važnih aspekata rebalansa budžeta je i izdvajanje osam milijardi dinara za plate u prosveti, što ukazuje na značajnu podršku obrazovnom sektoru. Takođe, dodatnih 20 milijardi dinara je namenjeno za zdravstvo, što ukazuje na kontinuirano ulaganje u unapređenje zdravstvenog sistema.

Pored rebalansa budžeta, pred poslanicima će se naći i razmatranje zakona o potvrđivanju Sporazuma o međusobnom priznavanju profesionalnih kvalifikacija za medicinske sestre, doktore veterinarske medicine i babice, kao i Predlog zakona o potvrđivanju Ugovora o zajmu Obnovljivi izvori energije u sistemima daljinskog grejanja u Srbiji, između Srbije i Evropske banke za obnovu i razvoj. Takođe, na dnevnom redu su i predlozi zakona o potvrđivanju Ugovora o garanciji između Republike Srbije i Evropske investicione banke, kao i Aneksa 2 Sporazuma između vlada Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Republici Srbiji.

BONUS VIDEO .