TOKOM PROTEKLOG VIKENDA REŠENE LISTE ČEKANJA ZA DIJAGNOSTIKU NA SKENERE! Siniša Mali: Da li je to moglo bez nove opreme?


IZVOR: Republika/ T. J. - 23.09.2024 | 13:55


Pregledano je 2.819 građana i radilo je 115 skenera širom Srbije.

Foto: Tanjug/Foto:VLADIMIR ŠPORČIĆ
TOKOM PROTEKLOG VIKENDA REŠENE LISTE ČEKANJA ZA DIJAGNOSTIKU NA SKENERE! Siniša Mali: Da li je to moglo bez nove opreme?

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je juče u zdravstvenim ustanovama u Srbiji obavljeno čak 26.157 preventivnih pregleda, kao i 128.320 analiza, od čega 44.687 tumor markera.

- Da li je to moglo da se uradi pre, da budemo malo efikasniji ? Sigurno jeste. A da li bi to moglo da se uradi da nemamo nove skenere, da nemamo ljude koji rade, da nemamo novu opremu u koju smo ulagali? Pa ne bi - konstatovao je Mali danas na sednici Skupštine Srbije na kojoj se, između ostalog, raspravlja o rebalansu budžeta za ovu godinu.

On je dodao da su u subotu i nedelju rešene liste čekanja za dijagnostiku na skenere, dodajući da je pregledano 2.819 građana i da je radilo 115 skenera širom Srbije.

- Radiolozi i tehničari i sestre su radili svi zajedno kao jedan tim da bi taj višegodišnji problem rešili. Ne bi mogli da nemamo novu opremu - istakao je ministar. Kako je rekao, nije sve "idealno i bajno, ali je istakao da se bore da bude mnogo bolje nego što je bilo.

Ističući da situacija nije "idealna i bajna", ministar Mali je naglasio da se vlast trudi da zdravstveni sistem bude znatno bolji nego što je bio. Upoređujući sadašnje stanje sa prethodnim, istakao je da su ulaganja u nove skenere, opremu i obuku medicinskog osoblja ključni faktori koji su omogućili postizanje ovakvih rezultata.

Ministar finansija je naglasio da će se ulaganja u zdravstvo nastaviti kako bi se unapredio kvalitet medicinske usluge i omogućilo građanima da brže i efikasnije dolaze do neophodnih pregleda i terapija.

BONUS VIDEO