PREDSEDNIK ODLUČNO BRANI NACIONALNE INTERESE! Narodni poslanici podržali Vučića nakon govora u UN!


IZVOR: Republika - 24.09.2024 | 21:23


Narodni poslanici Aleksandar Jugović i Aleksandar Čotrić podržali su predsednika Srbije Aleksandra Vučića koji se u Njujorku i obratio pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija.

Foto: ATAImages, Tanjug
PREDSEDNIK ODLUČNO BRANI NACIONALNE INTERESE! Narodni poslanici podržali Vučića nakon govora u UN!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić iznoseći političke stavove u Ujedinjenim nacijama još jednom je potvrdio da će Srbija svim diplomatskim sredstvima braniti nacionalne interese i naš narod na Kosovu i Metohiji.

Naklonost koju neki međunarodni činioci pokazuju prema Aljbinu Kurtiju, dovodi do ugrožavanja života Srba i osnovnih ljudskih i građanskih prava, kao što su pravo na rad, sloboda kretanja, izražavanja... 

Politika licemerja koju vode pojedini centri moći, kad je u pitanju Kosovo i Metohija, svodi se na ponudu: kosovskim Albancima pružiti sve, a Srbima  oduzeti sve.

Podržavamo politiku predsednika Aleksandra Vučića koji se u ovim teškim okolnostima odlučno bori za očuvanje interesa Srbije - istakli su Jugović i Čotrić.

Podsetimo, danas je počela generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Generalna debata počela je danas u 15 sati po srednjeevropskom vremenu. 

Generalnu debatu otvorio je generalni sekretar UN Antonio Gutereš, a potom se obratio predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, zatim predsednik SAD Džozef Bajden, a onda predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Tokom svog obraćanja predsednik Vučić je dodao i da o nerazumnosti politike prištinskih vlasti, ostrašćenosti i progonu svega što je srpsko na Kosovu i Metohiji, govori niz uznemirujućih poteza -  od zabrane platnog prometa u srpskoj valuti - dinar na Kosovu i Metohiji koja traje više od šest meseci i zabrane poštanskih usluga, a što ugrožava svakodnevni život Srba i drugog nealbanskog stanovništva - do zabrane posete poglavara Srpske pravoslavne crkve Porfirija Pećkoj patrijaršiji.

- Može li se, osim brutalnošću i surovošću, ali i bezumljem opisati upad naoružane specijalne prištinske policije, 9. septembra, u prostorije Udruženja „Podrži me“, koju čine roditelji i deca sa smetnjama u razvoju? „Istinski i trajni mir može biti postignut samo putem pravde i poštovanja ljudskih prava“, rekao je Nelson Mendela. A kako može biti mira na Kosovu i Metohiji ako se tamo sistematski narušava pravni poredak i elementarna prava celog jednog naroda? - pitao je Vučić.

Srbija je na "evropskom putu" i iskreno želi da bude deo EU, tvrdi Vučić.

- Posle svega izrečenog, ključno pitanje danas je: ”Koji je put Srbije, i kako da izađemo iz ove situacije?” Pre svega, Srbija je na evropskom putu i iskreno želi da bude deo EU. Srpska ekonomija je najuspešnija ekonomija danas u celom regionu Zapadnog Balkana, ali i danas, kada nam ta ista EU kojoj stremimo jasno stavlja do znanja, kroz izjave svog portparola Petera Stana, da ne želi da poštuje principe zasnovane na Povelji UN, pa čak ni odluke svog Evropskog saveta, podržavajući nezavisnost takozvanog Kosova, jer je to interes najvećih i najjačih na evropskom kontinentu. Srbija je mala zemlja, koja ne može da se takmiči sa velikim silama i mi smo potpuno svesni toga. Ali, u svakom slučaju, imamo obavezu prema sebi i prema svom narodu, ali i prema svim prijateljima u svetu, a ta obaveza je da nikoga ne lažemo, nego da svima govorimo istinu. Jer sve ove velike ne zanima ni pravo ni istina. Maloj, ali ponosnoj Srbiji, ne preostaje ništa nego da bude posvećena svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gleda u budućnost i da čeka trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku političku pozornicu. Ostaćemo posvećeni dijalogu sa Prištinom pod okriljem EU i borićemo se da očuvamo mir. Samo jednu stvar nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije. Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glave i koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta. Hvala vam najlepše - rekao je Vučić na kraju svog govora.

BONUS VIDEO