VUČIĆ U NJUJORKU SA KINESKIM MINISTROM DIPLOMATIJE: Preneo sam pozdrave predsedniku Si Đinpingu i zahvalnost na ISKRENOM PRIJATELJSTVU


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 09:40


Istakao sam da je Srbija zahvalna Kini koja je u Generalnoj skupštini UN glasala protiv rezolucije o Srebrenici, istakao je predsednik

Foto: Printskrin buducnostAV
VUČIĆ U NJUJORKU SA KINESKIM MINISTROM DIPLOMATIJE: Preneo sam pozdrave predsedniku Si Đinpingu i zahvalnost na ISKRENOM PRIJATELJSTVU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se u Njujorku sa ministrom spoljnih poslova NR Kine Vang Jiem tokom zasedanja 79. Generalne skupštine UN.

- Izuzetno važan sastanak sa ministrom spoljnih poslova Narodne Republike Kine Vang Jiem sa kojim sam razmotrio sve najvažnije teme, od bilateralnih odnosa naših zemalja i dalje saradnje u oblastima od obostranog značaja, do globalnih pitanja i problema sa kojima se susreće današnjica.

 

 

Istakao sam da je Srbija zahvalna Kini koja je u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija glasala protiv rezolucije o Srebrenici i zamolio ministra da predsedniku Si Đinpingu prenese pozdrave i našu zahvalnost na postojanoj podršci i iskrenom prijateljstvu.

Predočio sam mu sve težu situaciju za srpski narod na Kosovu i Metohiji i zatražio kinesku podršku u borbi za istinu i poštovanje međunarodnog prava - navodi predsednik u svojoj objavi.

Podsetimo, Vučić se prethodno sastao sa  predsednikom Islamske Republike Iran Masudom Pezeškijanom tokom zasedanja 79. Generalne skupštine UN.

- Srdačan susret sa predsednikom Pezeškijanom i sadržajan razgovor o najvažnijim aspektima saradnje između Srbije i Irana, kao i o globalnim geopolitičkim prilikama. Naglasio sam značaj institucije Ujedinjenih nacija u naporima da se intenziviraju dijalog i diplomatske aktivnosti u cilju što bržeg smirivanja svih sukoba, čije posledice su već duboke i dalekosežne.

Razmenili smo mišljenja o mestu i ulozi naših zemalja u međunarodnoj političkoj areni, kao i potrebu da svoj uticaj iskoristimo na najbolji način u cilju razvoja, napretka, mira, stabilnosti i ekonomskog povezivanja, koji su nam svima danas preko potrebni - napisao je predsednik na svom Instagram profilu buducnostsrbijeav.

BONUS VIDEO: