OVO JE NAJSNAŽNIJI DEO VUČIĆEVOG GOVORA IZ UN! Nakon reči predsednika Srbije, velike sile su ZANEMELE


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 13:14


Predsednik uputio važne poruke

Foto: Tanjug
OVO JE NAJSNAŽNIJI DEO VUČIĆEVOG GOVORA IZ UN! Nakon reči predsednika Srbije, velike sile su ZANEMELE

Govoriću danas o tome kako je počelo rušenje modernog sveta, kada i kako je srušena Povelja UN i kada smo prestali da verujemo u pravo i počeli da se dodvoravamo sili. Ispričaću vam to na primeru moje zemlje; za mene najlepše na svetu, Srbije, kako je rušena i gažena, i kako i danas, zbog svoje istrajnosti i slobodarske tradicije, predstavlja kamičak u cipeli velikih i moćnih, glasi deo govora predsednika Srbije Aleksandra Vučića kojim je najavio najjači segment svog obraćanja na 79. sednici Generalne Skupštine UN u Njujorku.

U svom govoru, Vučić je istakao nepravdu koja je Srbiji činjena decenijama. Kroz niz činjenica, Vučić je argumentovano predstavio svetski poredak i nepravdu koja je zadesila Srbiju.

Uzimajući u obzir savremene geopolitičke okolnosti, predsednik Vučić je istakao kako se Srbija suočava sa raznim izazovima u globalnom kontekstu. Kroz svoje izlaganje, naglasio je činjenice koje ilustruju kompleksnost situacije u kojoj se Srbija nalazi i izazove sa kojima se suočava u međunarodnim odnosima.

- Posle velikih pobeda koje je bolji deo čovečanstva ostvario u Prvom i Drugom svetskom ratu, a Srbi su kao narod imali najveće gubitke, proporcionalno svojoj veličini u Velikom ratu, kao i u Drugom svetskom ratu, gde su bili jedan od retkih naroda u Jugoistočnoj Evropi koji su se od početka sukoba nacistima suprotstavili, i zato je Beograd možda i jedini grad koji je brutalno bombardovan i uništavan već početkom 1941. godine. Mi Srbi nismo pripremali cveće za nacističke tenkove, i za to smo platili visoku cenu. Ipak ni kuknjava, ni žalopojke iz daleke prošlosti ni selfviktimizacija nisu tema mog današnjeg obraćanja. Želim da vas sve upozorim , dragi prijatelji, na ono što se dogodilo Srbiji, presedan koji se danas i upotrebljava i zloupotrebljava u različitim delovima sveta, na Pandorinu kutiju koja nije otvorena ni pre dve, ni pre pet godina, već mnogo godina ranije, a o kojoj svi glasno ćute - rekao je Vučić.

On je zatim objasnio da je potpuna dominacija zapadnog kapitalističkog načina proizvodnje, njegova naučno-tehnološka supremacija, ubedljiva pobeda nad istočnim takmacima, pre svega Sovjetskim Savezom, dovela do "kraja istorije i potpunog ovladavanja zapadnih ideja u svim sferama društvenog života".

Foto: Tanjug

Snažan govor predsednika Aleksandra Vučića u UN

To je, kako je istakao, dobnelo mnogo dobrih stvari čovečanstvu, ali je takva dominacija nepostojanja balansa i političkog multilateralizma istovremeno srušila i Sovjetski Savez i Jugoslaviju. 

- Zašto sve ovo pominjem? Zato što smo i danas čuli od mnogih da je napadom na Ukrajinu otvorena Pandorina kutija, rušenje međunarodnog prava; da je to presedan kakav Evropa nije zapamtila od Drugog svetskog rata. Reč je o notornoj neistini. Da ne bude nejasnoća, Srbija podržava Povelju UN, teritorijalni integritet Ukrajine i nijednog sekunda to nije dovodila u pitanje, niti će. Međutim, kada ovde veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode, o poštovanju UN i njene Povelje, rezolucija, pitam se a što ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada je reč o teritorijalnom integritetu Srbije, koju su u naletu sopstvene moći u trenucima kada su mislili kako hoće, koliko hoće i dokle hoće da ruše norme međunarodnog prava, jer su , konačno pobedile sve suparnike, pa je moguće da iskale bes na jednom malom narodu i nezaustavljivo su hrlili u gaženje svih normi, čak se i ne trudeći da to posebno obrazlože i objasne - upitao je predsdnik Srbije i dodao:

- Tako su 1999. godine, ovde u UN pokušavali da donesu odluku o napadu i agresiji na Srbiju, pa pošto saglasnosti nije bilo, oni su ipak doneli odluku da Srbiju napadnu, bombarduju i izvrše agresiju, jer tada ih ni najmanje nije bilo briga za Povelju UN, njene rezolucije i međunarodno pravo. Bili su neosporna sila koja nikoga ni za šta nije pitala, i mislila da će to tako da traje još stotinama godina. Slučajno smo mi, građani Srbije, ti koji smo platili visoku cenu. Mogao je da bude bilo ko drugi - rekao je Vučić.

 On je naglasio da su, nakon što je pocepana Jugoslavija, krenuli u cepanje Srbije, "samostalne, demokratske i međunarodno priznate Srbije, članice UN i OEBS. I samo Srbije".

- I da vidite poslednji primer, poštovani predstavnici zemalja i naroda širom sveta. U ovom papiru koji družim u ruci stoji da niko sem snaga pod kontrolom UN - u ovom trenutku su to snage Kfora - sa kojima imamo korektnu saradnju, ne sme da ima oružanu silu na tlu Kosova i Metohije, koje je u skladu sa Rezolucijom 1244 deo Srbije. A, oni koji su izvršili agresiju na Srbiju, pokušali da joj odvoje deo teritorije, pokušavaju i danas, ubeđujući nas da je to jedino demokratsko i smisleno rešenje pokušavaju da otcepe Kim od Srbije , i svakodnevno naoružavaju to što se danas naziva tzv. kosovske bezbednosne snage, a već sutra prerasta u vojsku Albanaca na teritoriji Srbije. I kada ih pitate :”Po kom to međunarodnom aktu vi to radite?”, jer to je sve pokušaj izazivanja rata, rušenje normi UN , a onda, kao smokvin list, dobijete najgluplji mogući odgovor na svetu: ”Pa, ne prihvatamo Povelju UN i Rezoluciju UN zato što je za nas promenjena situacija, jer mi smo priznali nezavisnost Kosova.” I šta su nam oni time, dragi prijatelji rekli? ”Mi smo sila, mi smo Bog, baš nas briga za UN, pravo UN i Rezoluciju UN. Možemo šta nam se hoće, kako nam se hoće i koliko nam se hoće I sad vas ja pitam, dragi predstavnici, ne onih poslušničkih i satelitskih, marionetskih država, već vas, slobodarske narode i zemlje, šta da radimo, mi kao mala zemlja, kako da se borimo? - upitao je Vučić.

Predsednik je istakao da danas u svetu svi govore o Ukrajini, a niko ne sme da priča o Srbiji.

- A i kada govore, pričaju kako ćemo mi po ruskom nalogu da povedemo rat na Balkanu. I lažu sve vreme, duže od dve i po godine. Mi nismo sluge ni Rusije i SAD. Mi imamo svoju politiku i svoje interese. I zato ne želim sada da vas pitam nego da kažem da je jedina nada, ne samo za moju zemlju koju volim najviše na svetu, već i za vaše zemlje, da dobro razumete mehanizme laži, mehanizme prevara u međunarodnim odnosima i da pokušamo da se okupimo ovde, u najvažnijoj organizaciji, da pokušamo da je menjamo, da pokušamo da je poštujemo. Jer samo tako ćemo moći da sačuvamo mir - zaključio je predsednik Srbije.

 

BONUS VIDEO: