VUČIĆ SE OBRAĆA IZ NJUJORKA! Uključenje predsednika oko 15:30 časova


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 13:48


Važno obraćanje predsednika je pred nama

Foto: Pink/Printscreen
VUČIĆ SE OBRAĆA IZ NJUJORKA! Uključenje predsednika oko 15:30 časova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratiće se danas iz Njujorka, gde je sinoć održao govor na generalnoj debati 79. zasedanja Generalne skupštine UN.

Obraćanje predsednika očekuje se oko 15.30 časova.

Istorijsko obraćanje predsednika

Predsednik je sinoć rekao da je politika koju Priština vodi na AP Kosovo i Metohiji nerazumna i da imaju niz uznemirujućih poteza, ali da će Beograd ostati posvećen dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir.

Vučić je rekao da su uznemirujući potezi Prištine išli od zabrane plaćanja u srpskoj valuti, dinarima, preko zabrane poštanskih usluga, ističući da je takav potez nezabeležen u svetu čak i za ratna područja, pa sve do zabrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da poseti Pećku Patrijaršiju.

Vučić je upitao da li upad specijalnih snaga tzv. kosovske policije u prostor jedne organizacije roditelja dece sa smetnjama u razvoju, može da bude bilo šta osim ludosti, surovosti i brutalnosti.

Upitao je i da li će trajni mir biti postignut, ali i kako da bude mira na Kosovu ukoliko se krše osnovna ljudska prava.

- Kakav je put za Srbiju i kako možemo da rešimo ovu situaciju - upitao je još Vučić.

On je naveo da je Srbija na svom evropskom putu i da iskreno želi da bude deo EU i ukazao da je ekonomija Srbije najuspešnija na Zapadnom Balkanu.

Foto: Tanjug

Predsednik bez ustručavanja rekao kakva je situacija na Kosmetu

Sa druge strane, Vučić je istakao da EU kojoj Srbija teži, jasno daje do znanja, kroz izjave portparola Petera Stana, da ne poštuje principe na osnovu Povelje UN, a ni odluke Evropskog saveta - pošto podržava nezavisnost tzv. Kosova.

Vučić je ocenio da je to interes najvećih i najjačih u Evropskom parlamentu, a da je Srbija mala zemlja koja ne može da se nadmeće sa velikim silama, ali da smo dužni prema sebi, našem narodu i svim prijateljima na svetu dužni da govorimo istinu.

- Maloj, ali ponosnoj Srbiji, ne preostaje ništa nego da bude posvećena svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gleda u budućnost i da čeka trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku političku pozornicu - rekao je Vučić.

On je dodao da velike sile nisu zainteresovane za istinu i pravo, zbog čega je malim zemljama ostalo "samo da budu ponosne, posvećene, kao Srbija, svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gledaju u budućnost i čekaju trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na političku scenu".

Kako je rekao, u trenutku kada je svet na ivici katastrofe, svi navodno brane načela, a niko osim malih zemalja ne priznaje nikakve greške i ne poštuje nikakve principe.

Foto: Pink/Printscreen

Govor na GS UN vredan poštovanja

Kako je istakao, principe poštuju samo male zemlje "koje nemaju gde" i principi su "jedina stvar za koju mogu da se uhvate".

Na kraju govora, predsednik Srbije je rekao da će Srbija ostati posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir, ali da slobodu i nezavisnost "neće nikada nikome dati".

- Samo jednu stvar nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije. Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glave i koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta - poručio je Vučić.

BONUS VIDEO: