VUČIĆ O GOVORU U UN: Sam sam ga napisao, govorio sam iz srca i govorio sam ČINJENICE!


IZVOR: Republika - 25.09.2024 | 16:01


Vučić je u Njujorku imao niz važnih sastanaka

Foto: prinskrin
VUČIĆ O GOVORU U UN: Sam sam ga napisao, govorio sam iz srca i govorio sam ČINJENICE!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se iz Njujorka, gde je sinoć održao govor u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija.

- Imali smo mnogo važnih sastanaka. Očekujemo u januaru ili februaru u Beogradu predsednika Sijera Lionea. Nastaviću sa dodelom odlikovanja danas i sutra. Razgovarao sam sa ministrom spooljnih poslova Kine, hvala im na prijateljstvu i podršci. 

- Hvala Iranu na podršci teritorijalnom integritetu Srbije - rekao je Vučić na početku obraćanja.

Predsednik se osvrnuo na situaciju na Kosovu i Metohiji.

- Srbija nikad neće bežati od dijaloga.

Vučić je govorio o važnim sastancima.

- Jutros, po američkom vremenu, sam imao razgovor sa Lačakom, imam mnogo drugih važnih sastanaka. Rekao sam mu koliko smo ozlojeđeni i frusttrirani zbog svega ono što je prihvaćeno 2013. u Briselu, od dinara, do "kosovske" policije... sa jedinim ciljem da se protera srpski narod sa KiM. Bio sam u pravu i za Stana za ono što je rekao....

- Razgovarao sam sa Ilonom Maskom, znao je sve o Srbiji, mnogo više od onoga što sam očekivao. 

Zahvalan sam narodu na podršci, dodao je predsednik.

- Ekonomija je ključna stvar, moramo da se ponašamo u skladu sa našim ekonomskim interesima. Srbija postaje prepoznatljiva na međunarodnoj mapi. Borili smo se i trudili da do toga dođe. Uskoro će da ide i budžet, nadam se da će ministri malo apetite da smanje, da napravimo budžet koji je racionalan. To su važne stvari, nije to spisak želja. Tako zemlje propadaju, kao mi 2008.

Politika mora da bude u punoj korelacijom sa ekonomijom, istakao je Vučić.

- Nastavićemo da isplaćujemo plate. Kurti je promenio kurs pošto ne sme da zauzima most... Mi imamo svoje mere i naše je da to radimo. To pokazuje kolika je njihova nervoza, histerija, oni samo o Srbiji, Beogradu i Srbima pričaju. A o čemu da pričaju? Iako je malo Srba, progone ih. Oni vole da broje Srbe, ali ne vole Albance. Naša služba je ozbiljan posao uradila.

Foto: prinskrin

Predsednik Vučić ističe da politika mora da bude u punoj korelacijom sa ekonomijom

- Ja sam govorio da ti otvoreno kažu da ne poštuju Rezoluciju 1244, jer oni su bogovi, baš kao što sam rekao u govoru. Oni mogu da pogaze povelju kad im odgovara, a kažu e sad poštujte povelju u slučaju Ukrajine. To je licemerje, samo potvrđuju da nemaju nikakvog političkog morala i časti.

Predsednik je istakao da je sam napisao govor, odgovarajući na optužbe da je isti pisala veštačka inteligencija.

- Hvala nam na tome da je moj mozak na nivou veštačke inteligencije. Govorio sam iz srca i govorio sam činjenice - kazao je Vučić.

Što se tiče plata, u Đilasovo vreme plata prosvetara bila je 30.000, sad će biti 96.000 dinara, dodao je.

- Sve to što imam nije dovoljno da platim prekidače na stanovima braće Đilas. Nisam se obogatio, živim na istom mestu kao pre 10 godina, nemam račune u inostranstvu. U decembru će prosečna plata biti 900 evra. Ja sad vas pitam, je l' vas bar malo sramota da se poredite sa onima koji su za 10 godina obezbedili tri puta veće plate? Dinar nam je prvi put u istoriji stabilan. Gradimo najveće infrastrukturne stvari u istoriji naše zemlje. Biće i 120.000 prosečna plata, za lekara 180.000. Što nešto od toga nisu tad uradili?

Pitanje politike nije pitanje želja, podvlači predsednik.

- Da nije bilo mera fiskalne konsolidacije 2014. godine, to bi uništilo zemlju. U stvaranju nove vrednosti je suština, kad raste naša privreda bolje i jače. Svakako ćemo biti najbolji u Evropi. Imamo vrlo otpornu ekonomiju, IT sektor je došao do 11 odsto BDP. Tu zarađujemo novac i za penzije i za sve što je potrebno.

Ističe da je najviše vremena od svih ljudi proveo u sali.

- Bolje od nekih razumem šta se dešava. Ja sam predsednik Srbije i ne mogu da se ponašam kao analitičar. Svi imaju plan za pobedu Ukrajine, samo nije pokazao kako. Video sam da su se UN pretvorile u navijački tabor, a to treba da bude mesto dijaloga - zaključio je Vučić.

Istorijsko obraćanje predsednika

Predsednik je sinoć rekao da je politika koju Priština vodi na AP Kosovo i Metohiji nerazumna i da imaju niz uznemirujućih poteza, ali da će Beograd ostati posvećen dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir.

Vučić je rekao da su uznemirujući potezi Prištine išli od zabrane plaćanja u srpskoj valuti, dinarima, preko zabrane poštanskih usluga, ističući da je takav potez nezabeležen u svetu čak i za ratna područja, pa sve do zabrane patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija da poseti Pećku Patrijaršiju.

Vučić je upitao da li upad specijalnih snaga tzv. kosovske policije u prostor jedne organizacije roditelja dece sa smetnjama u razvoju, može da bude bilo šta osim ludosti, surovosti i brutalnosti.

Upitao je i da li će trajni mir biti postignut, ali i kako da bude mira na Kosovu ukoliko se krše osnovna ljudska prava.

- Kakav je put za Srbiju i kako možemo da rešimo ovu situaciju - upitao je još Vučić.

On je naveo da je Srbija na svom evropskom putu i da iskreno želi da bude deo EU i ukazao da je ekonomija Srbije najuspešnija na Zapadnom Balkanu.

Sa druge strane, Vučić je istakao da EU kojoj Srbija teži, jasno daje do znanja, kroz izjave portparola Petera Stana, da ne poštuje principe na osnovu Povelje UN, a ni odluke Evropskog saveta - pošto podržava nezavisnost tzv. Kosova.

Vučić je ocenio da je to interes najvećih i najjačih u Evropskom parlamentu, a da je Srbija mala zemlja koja ne može da se nadmeće sa velikim silama, ali da smo dužni prema sebi, našem narodu i svim prijateljima na svetu dužni da govorimo istinu.

- Maloj, ali ponosnoj Srbiji, ne preostaje ništa nego da bude posvećena svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gleda u budućnost i da čeka trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na svetsku političku pozornicu - rekao je Vučić.

On je dodao da velike sile nisu zainteresovane za istinu i pravo, zbog čega je malim zemljama ostalo "samo da budu ponosne, posvećene, kao Srbija, svom ekonomskom napretku, ubrzanom rastu, novim tehnologijama i inovacijama i da gledaju u budućnost i čekaju trenutak kada će principi poštovanja međunarodnog prava biti vraćeni na političku scenu".

Kako je rekao, u trenutku kada je svet na ivici katastrofe, svi navodno brane načela, a niko osim malih zemalja ne priznaje nikakve greške i ne poštuje nikakve principe.

Kako je istakao, principe poštuju samo male zemlje "koje nemaju gde" i principi su "jedina stvar za koju mogu da se uhvate".

Na kraju govora, predsednik Srbije je rekao da će Srbija ostati posvećena dijalogu sa Prištinom, pod okriljem EU, i da će se boriti za mir, ali da slobodu i nezavisnost "neće nikada nikome dati".

- Samo jednu stvar nećemo nikada nikome da damo, a to je sloboda i nezavisnost Srbije. Kao predsednik Srbije, verujem u svet zasnovan na pravim, a ne na lažnim vrednostima, i verujem da će snaga zemalja u razvoju, svih nas koji smo podigli glave i koji smemo da govorimo istinu, biti temelj novog, drugačijeg i boljeg sveta - poručio je Vučić.

 

BONUS VIDEO: