ĐURIĆ U NJUJORKU SA ARZU RANOM DEUBOM: Potpisan Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša


IZVOR: Republika - 26.09.2024 | 09:18


Ove godine obeležavamo 65 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Nepala

Foto: Tanjug/MSP
ĐURIĆ U NJUJORKU SA ARZU RANOM DEUBOM: Potpisan Sporazum o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se u Njujorku, na marginama generalne debate 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sa ministarkom spoljnih poslova Nepala Arzu Ranom Deubom.

Đurić je poručio da je Srbija zainteresovana za dalje jačanje političkog dijaloga i sveukupne saradnje sa Nepalom, naročito kroz intenziviranje susreta na visokom nivou, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Posebno je izrazio zadovoljstvo činjenicom da Srbija i Nepal ove godine obeležavaju važan jubilej, a to je 65. godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa.

Šef srpske diplomatije zahvalio je Nepalu na principijelnoj poziciji i podršci suverenitetu i teritorijalnoj celovitosti Srbije, kao i podršci koju nam ta zemlja pruža u međunarodnim organizacijama.

Po završenom sastanku, šef srpske diplomatije i Deuba potpisali su Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Nepala o ukidanju viza za nosioce diplomatskih i službenih pasoša.

Prethodno sastanak sa ministarkom informisanja, komunikacija i zaštite životne sredine Kraljevine Tonge

Đurić se prethodno sastao sa ministarkom informisanja, komunikacija i zaštite životne sredine Kraljevine Tonge Fekitamoloom Utoikamanu.

Foto: Tanjug/ Ministarstvo spoljnih poslova

Serija važnih sastanaka

Izrazivši zadovoljstvo zbog ponovnog susreta nakon samo nekoliko sedmica, Đurić je ponovio zainteresovanost Srbije za što skorije potpisivanje zajedničke izjave o uspostavljanju diplomatskih odnosa između Republike Srbije i Kraljevine Tonge, što će, kako je ocenio, podstaći redovnu razmenu mišljenja zvaničnika naše dve zemlje i otvoriti nove i značajne perspektive za unapređenje saradnje u velikom broju oblasti, navodi se u saopštenju Minstarstva spoljnih poslova.

Ministar je preneo da je Srbija opredeljena da sarađuje sa Tongom na brojnim poljima, kao i da je spremna da ponudi konkretnu podršku u oblastima poljoprivrede, IKT, kulture, omladine i sporta.

Šef srpske diplomatije informisao je sagovornicu o situaciji u AP Kosovo i Metohija, posebno ističući težak položaj i probleme sa kojima se srpski narod tamo suočava, navodi se u saopštenju MSP.

Đurić je uputio poziv Kraljevini Tongi da učestvuje na Specijalizovanoj izložbi Ekspo 2027 u Beogradu, i zahvalio na izvanrednom gostoprimstvu koje mu je pre mesec dana ukazano u Nukualofi na 53. sastanku lidera Foruma pacifičkih ostrva.