RAĐA SE NOVI SVET, SRBIJA PREDVODNIK SLOBODARSKIH NARODA! Kontinuitet diplomatske borbe predsednika Aleksandra Vučića


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 27.09.2024 | 20:00


Doći ćemo bukvalno do svakoga na svetu jer Srbija postaje prepoznatljiva na međunarodnoj mapi, poručio šef države

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/AP
RAĐA SE NOVI SVET, SRBIJA PREDVODNIK SLOBODARSKIH NARODA! Kontinuitet diplomatske borbe predsednika Aleksandra Vučića

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je tokom petodnevnog boravka u Njujorku razgovarao s najuticajnijim ljudima na planeti i susreo s više od 40 svetskih lidera, što je kontinuitet diplomatske borbe kojom naša država pravi saveze na sve četiri strane sveta. Srbija je baš u Njujorku već počela s uspostavljanjem diplomatskih odnosa s tri nove države - Tuvaluom, Kiribatijem i Gvajanom.

POBEDA S REZOLUCIJOM

- Imali smo mnogo važnih sastanaka, razgovarao sam s više afričkih predsednika. Očekujem u februaru predsednika Angole, razgovarao sam s predsednicima Sijera Leonea, Konga... Polako pravimo svoju nemalu mrežu prijatelja, posebno na afričkom kontinentu, Karibima, Okeaniji - kazao je Vučić.

Poručio je da Srbija u Evropi živi geografski, kulturološki, delimično istorijski i da u skladu s tim i našim ekonomskim interesima moramo da se ponašamo:

- Ali vam je jasno da ćemo doći bukvalno do svakoga na svetu jer Srbija postaje prepoznatljiva na toj međunarodnoj mapi.

Milivojević: Lobi za manevrisanje

Zoran Milivojević, bivši diplomata, kaže za Srpski telegraf da je značajno širiti krug partnera jer na taj način stvarate svojevrstan globalni lobi na koji sutra možete da računate u zaštiti vaših državnih i nacionalnih interesa. Time se, dodaje, širi manevarski prostor u svim pravcima u bilateralnim, ali i multilateralnim odnosima:

- U slučaju Srbije to se pokazalo kao izuzetno važno, da se interesi Srbije i te kako otvaraju kao tema na globalnom planu. Mi ne znamo šta sutra nekom može da padne na pamet. Važno je zato da iza sebe imate tu vrstu uporišta, uvek značajnu većinu na globalnom planu koja razume vaše stavove i spremna je da iza njih stane.

Takva politika već je pokazala rezultate na majskoj sednici GS UN, kad za sramnu rezoluciju o navodnom genocidu u Srebrenici nije glasalo 106 država. Dokument je, naime, izglasalo tek 84, ili 43,5 odsto članica UN, iako su kreatori računali na podršku više od 110 država ili 95 odsto prisutnih. Takav ishod je upravo posledica zalaganja predsednika i njegove politike obnove prijateljskih veza s mnogim državama, od Južne Amerike do Afrike. Dok su se opozicionari podsmevali što prima goste iz "nebitnih zemalja"...

Moj stav

Predrag Marković, istoričar

- Impozantna je listu svetskih državnika koji se sastaju s Vučićem. Srbija, na čelu s njim, mnogo je ojačala svoju međunarodnu poziciju

FOKUS NA AFRICI

I, što je još značajnije, ovakav epilog osiguran je najpre zahvaljujući neraskidivim prijateljstvima Vučića koje je izgradio s najmoćnijima na planeti - od kineskog predsednika Si Đinpinga preko mađarskog premijera Viktora Orbana do lidera UAE i šeika Muhameda bin Zajeda Al Nahjana. Otuda je i Kina, koja se dotad nije izjašnjavala u UN, tad prvi put glasala i to protiv, a Orban u nekoliko navrata jasno govorio i pokazao da Srbija uvek može da računa na Mađarsku.

Saradnja i s islamskim državama

Mihajlo Olujić iz Centra za društvenu stabilnost sve to vidi kao nastavak diplomatske ofanzive Srbije:

- Mi možda ne možemo neke od zemalja s kojima razgovaramo da privolimo da povuku priznanje nezavisnosti tzv. Kosova ili urade neki krupniji potez tog tipa, ali možemo s njima da ostvarimo saradnju da oni u budućnosti, poput mnogih islamskih zemalja, ostanu uzdržani kada su glasanja protiv Srbije u pitanju, pogotovo u GS UN.

I analitičar Dušan Gujaničić je mišljenja da je dobro razgovarati sa što širim krugom državnika - kako s onima koji razumeju stavove Srbije tako i s onima koji ih ne shvataju i imaju potpuno suprotstavljene interese. 

Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ, kaže za Srpski telegraf da je značajno razvijati prijateljske odnose sa svima:

- Naš fokus je na Africi, kao deo politike zahvaljivanja nizu zemalja zbog solidarnosti koju su pokazali prema nama na majskoj GS UN u vezi s rezolucijom o Srebrenici. Tad se videlo da je njihov glas, onih na koje gledaju kao male, beznačajne, jednake vrednosti kao i velikih sila. I da nisu za potcenjivanje. Oni imaju jednako pravo odlučivanja kao i moćne sile.

 

BONUS VIDEO: