JA RUSKA MARIONETA I RUSKI AGENT?! Politiko pohvalio Vučićeve državničke veštine, za njih je to "a la kart" demokratija


IZVOR: Republika - 30.09.2024 | 09:47


Predsednik govorio o aktuelnoj geopolitičkoj situaciji iz srpske perspektive

Foto: Republika.rs
JA RUSKA MARIONETA I RUSKI AGENT?! Politiko pohvalio Vučićeve državničke veštine, za njih je to "a la kart" demokratija

Ugledni i uticajni briselski portal "Politiko" objavio je autorski tekst o Aleksandru Vučiću nedelju dana nakon intervjua sa predsednikom Srbije.

U naslovu teksta Vučićeve diplomatske veštine opisuju se metaforom "a la kart", što bi značilo da predsednik Srbije uspeva da, kao u restoranu, naručuje i dobija za Srbiju sve što želi.

"Politiko" konstatuje da je Vučić dokazao da je vešt u vođenju suverene i balansirane politike između Zapada, Rusije i Kine, kao i da je stekao reputaciju zato što "bez napora igra na svim stranama u svim situacijama".

Foto: Printscreen Politico

"A la kart politika Aleksandra Vučića"

Predsednik Srbije je u pomenutom intervjuu izjavio da je veoma ponosan na svoje dobre sa predsednikom Kine Si Đinpingom, ali se osvrnuo i na odnose sa Rusijom i Vladimirom Putinom.

 

Na pitanje šta Srbija dobija od Rusije i Kine, imajući u vidu da su najveći investitori u Srbiji Nemačka, Francuska i Italija, "Politiko" piše da je Vučićev odgovor bio "iznenađujuće iskren".

- Njihovu podršku teritorijalnom integritetu Srbije - odgovorio je predsednik Srbije.

Govoreći o američkom predsedniku Džozefu Bajdenu, Vučić je rekao da sa njim ima "relativno dobre odnose" i dodao da je američki predsednik najbolje pripremljen čovek sa kojim je ikada razgovarao, te da ga je potcenio.

Na pitanje o odnosu sa Donaldom Trampom, Vučić je rekao da su imali veoma dobre odnose, podsećajući na dugo veče koje je proveo u razgovoru sa savetnikom za nacionalnu bezbednost bivšeg predsednika SAD i drugim zvaničnicima u Beloj kući.

- Nije uvek bilo lako, ali ti ljudi su bili veoma vredni i posvećeni - rekao je predsednik Srbije.

Foto: Tanjug/AP

Uskoro dolaze američki predsednički izbori

Odgovarajući na pitanje koga želi da vidi u Beloj kući kaže: "Imam neke preferencije, ali ne pričam o tome glasno".

Kako dodaje, sa Kamalom Haris se video samo jednom i to na dva minuta.

Na pitanje o odnosima sa Rusijom, Vučić kaže da su za njega govorili da je ruska marioneta i navodi da se sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom sreo dvadesetak puta, te da ga poprilično dobro poznaje.

- Ja ruska marioneta i ruski agent? To može samo glup čovek da kaže - rekao je Vučić.

"Politiko" podseća da je Vučić na marginama Generalne skupštine UN odlikovao Vasilija Nebenzju, ruskog ambasadora pri UN, Ordenom srpske zastave zbog protivljenja Rezoluciji o Srebrenici.

Foto: Tanjug/AP

Nebenzji ukazana velika čast

Briselski sajt je podsetio i na to da je Vučić skeptičan po pitanju izgleda pobede Ukrajine, kao i da je poručio da svet ne želi da čuje nekoga ko misli drugačije.

BONUS VIDEO: