PREMIJER VUČEVIĆ ZA KINESKE MEDIJE: Prvi jul ove godine je početak nove epohe naše ekonomske saradnje


IZVOR: Republika - 30.09.2024 | 10:08


Premijer govorio pred proslavu 75. godine od osnivanja Narodne Republike Kine

Foto: Schutterstock/ATA images
PREMIJER VUČEVIĆ ZA KINESKE MEDIJE: Prvi jul ove godine je početak nove epohe naše ekonomske saradnje

Premijer Srbije Miloš Vučević, pred proslavu 75. godine od osnivanja Narodne Republike Kine, govorio je za Kinesku medijsku grupu o odnosima dveju zemalja, zajedničkim projektima, zajednici zajedničke budućnosti i globalnom uticaju Kine.

- Sve ono što je Kina uradila u prethodnih 75 godina nije ostavilo samo traga na kinesko društvo, već je ostavilo uticaj na ceo svet i na celokupno čovečanstvo. Prosto su impozantni rezultati napretka i razvoja Narodne Republike Kine, ostvarenih u tih sedam i po decenija. Pre svega na iskorenjivanju siromaštva, ekonomskom i socijalnom jačanju celokupne kineske zajednice, tehnološkom napretku, ali i daleko snažnijem prisustvu Narodne Republike Kine u međunarodnim odnosima - kazao je.

Vučević je istakao da je Sporazum o slobodnoj trgovini između Srbije i Kine, koji je stupio na snagu 1. jula ove godine, fantastična prilika i za srpsku, i za kinesku privredu, da još bliže sarađuju.

- Taj sporazum o slobodnoj trgovini nije se sam po sebi desio. On je plod čeličnog prijateljstva dva naroda i dogovora dva lidera, predsednika Sija i Vučića. On je kovan ili pripreman duži vremenski period. I otvara jedno novo poglavlje u saradnji naše dve države - kazao je premijer Srbije.

Foto: TV Pink/printscreen

Na našem čeličnom prijateljstvu mogu mnogi da nam pozavide

- Pre neki dan, mi smo imali otvaranje najveće grinfild investicije u Srbiji, to je kompanija Linglong, koja je nedaleko od Beograda, otvorila najmoderniju fabriku guma. Prvi jul ove godine je početak nove epohe naše ekonomske saradnje - dodao je Vučević.

Vučević je podsetio da je čelično prijateljstvo Srbije i Kine tokom posete predsednika Kine Si Đinpinga Srbiji definisano da prelazi u zajednicu Srbije i Kine za zajedničku budućnost.

- To je najveći stepen tih bilateralnih odnosa koje Narodna Republika Kina može da ponudi jednom partneru. Uvod u dalje oblike ili još intenzivnije oblike saradnje između naše dve države, i političke, ali i ekonomske, socijalne, kulturne, obrazovane, po svim segmentima. Voleo bih da intenziviramo saradnju i u oblasti obrazovanja, i u oblasti javne politike, i u oblasti inovacija, tehnologije - istakao je premijer.

Premijer Srbije je naglasio da Kina ima strateški pristup po strateškim pitanjima i da nikada nije uslovljavala saradnju.

BONUS VIDEO: