NASTAVLJENA BURNA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE! Na dnevnom redu rebalans budžeta


IZVOR: Republika/M.S. - 30.09.2024 | 10:16


Drugo vanredno zasedanje

Foto: Tanjug/R. PRELIĆ
NASTAVLJENA BURNA SEDNICA SKUPŠTINE SRBIJE! Na dnevnom redu rebalans budžeta

Drugо vanredno zasedanje Skupštine Srbije

Poslanici Skupštine Srbije su danas nastavili Drugo vanredno zasedanje, a na dnevnom redu sednice koja je počela prošlog ponedeljka je sedam tačaka, od kojih je jedna predlog izmena Zakona o budžetu za ovu godinu. Podneto je ukupno 146 amandmana, od čega 119 na rebalans budžeta. Rebalansom budžeta je planirano da ukupni prihodi iznose 2.173,4 milijarde dinara, što je za 132,5 milijardi, odnosno 6,5 odsto više u odnosu na inicijalni budžet.

Izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

Na dnevnom redu su i izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, kojim se povećava roditeljski dodatak. Ovo je važna promena koja će uticati na podršku porodicama sa decom i predstavlja deo širih napora da se poboljša kvalitet života porodica u Srbiji.

Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije

Predsednica parlamenta Ana Brnabić zakazala je Treće vanredno zasedanje Skupštine Srbije, koje će se održati odmah nakon završetka prethodne sednice. Na tom zasedanju će se razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se predlaže zabrana istraživanja i eksploatacije litijuma i bora. Ove izmene imaju za cilj da regulišu oblast rudarstva i geoloških istraživanja na način koji će doprineti očuvanju prirodnih resursa i okoline.

Ovaj niz zasedanja Skupštine Srbije predstavlja važan deo procesa donošenja zakona i odluka koje utiču na široku lepezu pitanja relevantnih za društvo i ekonomiju zemlje. S obzirom na broj predloženih amandmana i oblasti koje se razmatraju, očekuje se da će ova zasedanja imati značajan uticaj na budućnost Srbije.