"DOBIĆETE METAK U POTILJAK AKO KROČITE NA KOSOVO" Srpskim novinarima stigle monstruozne pretnje iz Kurtijeve mašinerije


IZVOR: Republika - 01.10.2024 | 08:31


Čeka se reakcija međunarodne zajednice

Foto: Tanjug/AP, Printscreen/Map
"DOBIĆETE METAK U POTILJAK AKO KROČITE NA KOSOVO" Srpskim novinarima stigle monstruozne pretnje iz Kurtijeve mašinerije

Novinska agencija Tanjug dobila je u ponedeljak na redakcijski mejl preteće pismo, koje je poslala osoba potpisana kao "Trim Bardhi", i u kojem se navodi da će svaki novinar agencije "dobiti metak u potiljak" kada kroči na tlo Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija.

- Vidimo da je u poslednje vreme vaša propagandistička, šovinistička i ratnohušačka mašinerija zvana 'Tanjug' postala sve agresivnija, koristeći šovinistički naziv 'AP KiM' za republiku Kosovo, u službi diktatora i ratnog huškača Aleksandra Vučića. Samo da znate da pratimo laži koje svakodnevno plasirate oko države Kosovo i Albanaca, kao što pratimo kretanje svakog novinara vaše pseudomedijske agencije na Kosovu. Budite sigurni da će neko od njih dobiti metak u potiljak sledeći put kada bude kročio na tlo republike Kosovo. Pratimo sve - navodi se u pretnji.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju najoštrije je osudila pretnje koje je dobila redakcija Tanjuga putem mejla, u kojem se navodi da će svaki Tanjugov novinar, kada kroči na teritoriju Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, "dobiti metak u potiljak".

- Nedopustive su pretnje novinarima i medijskim radnicima Tanjuga koje dolaze od lica koja se pozivaju na veze sa prištinskim separatistima i kao takve se moraju najozbiljnije shvatiti. Ovakve monstruozne pretnje smrću Tanjugovim novinarima upravo su posledica atmosfere mržnje i nasilja koju režim Aljbina Kurtija smišljeno i sistematično stvara na Kosovu i Metohiji - navodi se u saopštenju Kancelarije. 

Foto: printscreen/https://twitter.com/JoqAlbania

Posle paljenja srpskih zastava, Albanci su počeli otvoreno i direktno da prete

Kancelarija dodaje da su međunarodni predstavnici na AP KiM dužni da, ne samo u ime bezbednosti onih kojima je prećeno, već i u ime demokratije i vladavine prava, preduzmu hitne mere kako bi pošiljalac zastrašujuće pretnje Novinskoj agenciji Tanjug bio priveden i procesuiran. 

- Podsećamo da do danas nije rasvetljena sudbina više novinara koji su po svemu sudeći bili žrtve iste one idelogije kojom Kurti danas diriguje ekstremistima i šovinistima na Kosovu i Metohiji. Dokaz da je ta ideologija živa i realna pretnja svakome ko misli drugačije i ko se usudi da se usprotivi velikoalbanskim projektima Kurtijevog režima jeste i višestruko skrnavljenje spomen-ploče koju Udruženje novinara Srbije iz godine u godinu postavlja na mestu otmice novinara Radija Priština Đure Slavuja i Ranka Perenića - ističe se u saopštenju.

Dodaje se i da će Srbija svim sredstvima štititi pravo na slobodnu reč i mišljenje, "iako je Kurti to pravo odavno ukunuo Srbima na Kosovu i Metohiji, a sada to njegovi ideološki sledbenici pokušavaju da učine i u centralnoj Srbiji".

Redakciji Tanjug danas je stigao preteći mejl u kojem se navodi da će svaki novinar te agencije "dobiti metak u potiljak kada bude kročio na tlo Kosova".