SRBIJA JEDINA ČLANICA CERN-A SA ZAPADNOG BALKANA! Na ceremoniji obeležavanja godišnjice govori predsednik Vučić!


IZVOR: Republika/J.B. - 01.10.2024 | 14:52


CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica!

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
SRBIJA JEDINA ČLANICA CERN-A SA ZAPADNOG BALKANA! Na ceremoniji obeležavanja godišnjice govori predsednik Vučić!

U Ženevi se danas održava ceremonija obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN, a našu zemlju predstavljaju predsednik Aleksandar Vučić i ministarka nauke Jelena Begović

Predsednik Vučić govoriće na ceremoniji obeležavanja godišnjice  CERN-a, budući da je Srbija punopravni član te organizacije.

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine, sa 23 države članice, a sa 38 država ima ugovore o saradnji.

Države koje su punopravne članice CERN-a su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Status pridruženih članova imaju Brazil, Hrvatska, Indija, Litvanija, Pakistan, Turska, Ukrajina, dok su u prepristupnoj fazi za pridruženo članstvo Kipar i Slovenija.

Srbija je od 2019. godine punopravni član CERN-a i time je postala jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je članica, dok Slovenija i Hrvatska još nisu dobile status punopravnih članova.

Inače, od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a.

U CERN-u, takođe, radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-tak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su, takođe, imali vodeću ulogu u otkriću Higsovog bozona koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu profesoru Fransoa Angleru i profesoru Piteru Higsu.

BONUS VIDEO