"MNOGI SRPSKI FIZIČARI I INŽENJERI OVDE PREDANO RADE" Vučić iz Ženeve poslao MOĆNU poruku! Srbija je na samom VRHU!


IZVOR: Republika - 01.10.2024 | 16:49


Predsednik Vučić govorio je na ceremoniji obeležavanja godišnjice CERN-a, budući da je Srbija punopravni član te organizacije

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav
"MNOGI SRPSKI FIZIČARI I INŽENJERI OVDE PREDANO RADE" Vučić iz Ženeve poslao MOĆNU poruku! Srbija je na samom VRHU!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se oglasio na svom Instagram nalogu tokom prisustvovanja svečanoj ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja  Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN u Ženevi.

- Čestitam @cern i drago mi je što mogu da predstavljam zemlju koja je punopravna članica. Mnogi srpski fizičari i inženjeri ovde predano rade.

Predsednik Srbije je potom dodao da "moramo mnogo više da uradimo da bismo opstali."

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić u Ženevi tokom obeležavanja 70 godina od postojanja CERN-a

 

- Prikupiće se još sredstava za CERN. Mi smo mala zemlja, ali ćemo udvostručiti sredstva koja dajemo za CERN - napisao je Vučić.

Ovo je napisao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju na ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja Evropske organizacije za nuklearna istraživanja – CERN.

Predsednik Vučić govorio je na ceremoniji obeležavanja godišnjice  CERN-a, budući da je Srbija punopravni član te organizacije.

 

 

CERN je najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine, sa 23 države članice, a sa 38 država ima ugovore o saradnji.

Države koje su punopravne članice CERN-a su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Status pridruženih članova imaju Brazil, Hrvatska, Indija, Litvanija, Pakistan, Turska, Ukrajina, dok su u prepristupnoj fazi za pridruženo članstvo Kipar i Slovenija.

Srbija je od 2019. godine punopravni član CERN-a i time je postala jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je članica, dok Slovenija i Hrvatska još nisu dobile status punopravnih članova.

Foto: instagram.com/buducnostsrbijeav

Srbija je punopravni član organizacije CERN i jedina takva na Zapadnom Balkanu

 

Inače, od oktobra 2022. godine, 54 naučnika i inženjera radi u okviru srpskih naučnih institucija koje su zvanično uključene u eksperimente i međunarodne projekte CERN-a.

U CERN-u, takođe, radi i oko 20 srpskih naučnika i inženjera u okviru drugih institucija koje su uključene u CERN-ove projekte.

Poslednjih 15-tak godina, srpski naučnici, inženjeri i specijalisti su aktivno uključeni u CERN-ove projekte radeći na dizajnu, konstrukciji, instalaciji i testiranju vrlo kompleksnih detektora za eksperimente u kojima dominiraju fundamentalna istraživanja u oblasti fizike elementarnih čestica.

Neki od srpskih naučnika su, takođe, imali vodeću ulogu u otkriću Higsovog bozona koje je objavljeno 4. jula 2012. godine. Ovo otkriće je direktno uticalo na dodelu Nobelove nagrade za fiziku za 2013. godinu profesoru Fransoa Angleru i profesoru Piteru Higsu.