''ŠANA TOVA JEVREJSKOJ ZAJEDNICI U SRBIJI I SVETU''! Predsednik Vučić čestitao Roš Hašanu-jevrejsku Novu godinu (FOTO)


IZVOR: Republika/J.B. - 02.10.2024 | 10:29


Predsednik se oglasio na društvenim mrežama!

Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić
''ŠANA TOVA JEVREJSKOJ ZAJEDNICI U SRBIJI I SVETU''! Predsednik Vučić čestitao Roš Hašanu-jevrejsku Novu godinu (FOTO)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na društvenoj mreži ''Iks'' čestitao je svim Jevrejima u Srbiji i svetu Roš Hašanu-Novu godinu.

- Šana Tova jevrejskoj zajednici u Srbiji i širom sveta! Neka se vrate taoci i zavlada mir - napisao je predsednik.

 

 

Podsećanja radi, predsednik Srbije Aleksandar Vučić se juče na svom Instagram nalogu nakon prisustvovanja svečanoj ceremoniji obeležavanja 70 godina postojanja  Evropske organizacije za nuklearna istraživanja CERN u Ženevi.

Čestitam @cern i drago mi je što mogu da predstavljam zemlju koja je punopravna članica. Mnogi srpski fizičari i inženjeri ovde predano rade.

Predsednik Srbije je potom dodao da "moramo mnogo više da uradimo da bismo opstali."

- Prikupiće se još sredstava za CERN. Mi smo mala zemlja, ali ćemo udvostručiti sredstva koja dajemo za CERN - napisao je Vučić.

CERN je , inače, najveći centar za istraživanje elementarnih čestica, osnovan 1954. godine, sa 23 države članice, a sa 38 država ima ugovore o saradnji.

Države koje su punopravne članice CERN-a su Austrija, Belgija, Estonija, Finska, Francuska, Nemačka, Grčka, Mađarska, Izrael, Italija, Holandija, Norveška, Rumunija, Srbija, Slovačka, Španija, Švedska, Švajcarska i Velika Britanija.

Status pridruženih članova imaju Brazil, Hrvatska, Indija, Litvanija, Pakistan, Turska, Ukrajina, dok su u prepristupnoj fazi za pridruženo članstvo Kipar i Slovenija.

Srbija je od 2019. godine punopravni član CERN-a i time je postala jedina zemlja sa Zapadnog Balkana koja je članica, dok Slovenija i Hrvatska još nisu dobile status punopravnih članova.

BONUS VIDEO