OPOZICIONARI U PANICI UOČI RASPRAVE O EKSPLOATACIJI LITIJUMA! VUČIĆU NIKO NA MEGDAN: Prizivali ga, pa se zavukli u mišju rupu!


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 02.10.2024 | 21:00


Sad Boga mole da ne dođe u Skupštinu Srbije i argumentima ih rasturi kao "Panta pitu", što im je i obećao

Foto: Tanjug/AP
OPOZICIONARI U PANICI UOČI RASPRAVE O EKSPLOATACIJI LITIJUMA! VUČIĆU NIKO NA MEGDAN: Prizivali ga, pa se zavukli u mišju rupu!

Poslanici Skupštine Srbije u ponedeljak će na sednici razmatrati samo jednu tačku, predlog izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koji je podnelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika. Oni traže zabranu primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma, a usvajanjem ove tačke ispunjen je zahtev opozicionara koji su zvanično tražili tu sednicu, a zapravo činili sve i Boga molili da do nje ne dođe.

Oni su opet pokazali da ih ne interesuje zaštita životne sredine, već isključivo rušenje vlasti, i to nasilno, jer na izborima ne mogu da računaju na podršku birača. Najviše se boje da će na sednici prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji im je poručio da je spreman da dođe u Skupštinu i razgovara o litijumu, te da čeka poziv i da će ih "rasturiti kao Panta pitu, i to argumentima". 

Poziva, međutim, sad više nema. Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka i predlagač zakona, prvo je rekla da predsednik nema ovlašćenja da prisustvuje toj sednici.

A onda je lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta tražio da Vučić dođe, čime je pokušao da pokaže da se predsednik, tobož, plaši suočavanja s opozicijom.

Brnabićeva: Neka paze šta žele, da im se to ne desi

Predsednica parlamenta Ana Brnabić rekla je da bi opozicija najradije povukla svoj zakonski predlog o rudarstvu i geološkim istraživanjima, ali da je za to kasno. Ona je ocenila da je jasno da su opstruisali rad Skupštine da taj predlog zakona nikako ne bi došao na dnevni red. A da su sad krenuli u drugi krug omiljene opozicione igre u kom preteći zovu Vučića da ga propitaju.

- A kada im kažemo da paze šta žele jer bi ono moglo da im se ostvari. A oni odmah objašnjavaju da žele da Vučić sedi na balkonu sale, da ne bi mogao da im odgovori. Pa neka se uozbilje malo - rekla je Brnabićeva.

U međuvremenu je opozicija podnošenjem čak 146 amandmana učinila sve da se tokom vanrednog zasedanja, koje je isteklo 30. septembra, ne raspravlja o litijumu. Za to vreme su u javnosti činili sve da ostave utisak da jedva čekaju da do te rasprave dođe, ali da to vladajuća koalicija izbegava.

Barac: Sednica za političke performanse

Srđan Barac iz Centra za društvenu stabilnost kazao je da bi litijum, umesto da bude ekološko i ekonomsko, postao prevashodno političko pitanje u Srbiji. On smatra da sednica neće proći kako bi trebalo u smislu da se odgovori na sva ključna pitanja koja brinu građane, već da će biti upotrebljena za političke pamflete, sukobljavanje i performanse:

- Nadam se da će studije uticaja na životnu sredinu i zdravlje ljudi odgovoriti na ključna pitanja svih građana da li će to biti bezbedno.

Sad padaju u paniku od same pomisli da bi Vučić mogao doći u parlament. Opozicionari i tajkunska glasila ne bave se temom zaštite životne sredine, već opsesivno teorijama o tome da li će Vučić doći na sednicu. Poslednja teza poslanika ZLF Radomira Lazovića je da je vladajuća koalicija odlagala sednicu do ponedeljka jer od tada predsednik ima vremena da dođe u parlament.

Palo priznanje: Rudarili bi kad bi bili vlast

U opoziciji su praktično priznali da bi zapravo u perspektivi kopanje litijuma dopustili kad se promene okolnosti, odnosno kad oni dođu na vlast. Radomir Lazović rekao je na televiziji N1 naklonjenoj opoziciji da traže trajnu zabranu, ali se odmah ogradio.

- Mi, naravno, ne možemo da utičemo da neko kasnije u nekoj drugoj realnosti to promeni. I to je u redu, možda će se promeniti okolnosti i doći do nekih novih otkrića - rekao je Lazović.

Istovremeno je u Danasu objavljen tekst "Čekalo se da superheroj Vučić bude slobodan za parlament", u kom razmatraju ko je više uplašen, vlast ili opozicija. Navodi se da Vučić navodno čeka poziv opozicije na sednicu, ali da su oni ravnodušni na pokušaje vlasti da ga nekako uvedu tog dana u parlament. Kao i da ima zakazane obaveze do 7. oktobra, za kad je zakazana sednica.

 

BONUS VIDEO: