POLITIČKI DEBAKL PRIŠTINSKOG PRODAVCA MAGLE! Kurti persona non grata u Njujorku, neće ga niko kao SMRDLJIV SIR


IZVOR: Republika - 03.10.2024 | 09:32


Malo je reći da se Aljbin Kurti na marginama Generalne skupštine UN proveo kao bos po trnju

Foto: Tanjug/AP
POLITIČKI DEBAKL PRIŠTINSKOG PRODAVCA MAGLE! Kurti persona non grata u Njujorku, neće ga niko kao SMRDLJIV SIR

Poslanici DSK i DPK Ljutfi Haziri i Ardian Kastrati saglasni su da je lažni premijer Aljbin Kurti doživeo "diplomatski debakl" tokom boravka u Njujorku, u vreme Generalne skupštine UN, kao i da će ostati upamćen kao jedini premijer koji je van zemlje proveo 19 dana, a da za to vreme nije imao važnijih bilateralnih susreta, prenosi Gazeta Blic.

Potpredsednik DSK Haziri zamera Kurtiju zbog, kako kaže, očiglednog nedostatka agende tokom poseta inostranstvu.

- Njegov drugi razlog je da narodu prodaje maglu da su njegovi poslovi u skladu sa politikom američke administracije u vreme kada Amerikanci izjavljuju da imaju dobre odnose sa narodom Kosova, ali ne i sa Vladom Kosova, a posebno sa njenim rukovodstvom - rekao je Haziri.

Poslanik DPK Kastrati kaže da Kurti tokom posete SAD nije imao ni jedan sastanak sa visokim američkim zvaničnikom, niti je posetio Belu kuću.

- Kurti nije kročio u Belu kuću četiri godine mandata. Odlazak na sednice UN-a i izostanak sastanka ni sa jednim visokim američkim zvaničnikom može da se dogodi samo Kurtiju. Svaki premijer i ministar spoljnih poslova Kosova u prošlosti, tokom sednica UN imao je i sastanke sa visokim američkim zvaničnicima. Ulazak u UN na sastanak sa premijerom Lihtenštajna je spoljnopolitički debakl. To pokazuje da je Kurti nepoželjan od strane jakih saveznika Kosova. Nažalost, posledice ove međunarodne izolacije trpi Kosovo, a ne Kurti - rekao je Kastrati.

I poslanik DPK Džavit Haljiti izjavio je za Gazetu Blic da su putovanja lažnog premijera Aljbina Kurtija "besmislena i beskorisna" i u tom smislu ukazao na neuspele sastanke u Americi i, uveren je, osećanja frustracije koje su oni proizveli, prenosi Kosovo online.

- Premijer je umoran od beskorisnih putovanja. Frustriran je posetom Americi bez uspeha, ali umesto da sačeka bar u američkom Stejt departmentu, održao je nekoliko sastanaka u hodnicima zgrade UN. Požalio se da mu nisu dali reč, jer je pripremio govor, ali još gore, nije dobio ni počasnu fotelju u sali u kojoj se održavaju sednice Generalne skupštine UN - kazao je Haljiti.

BONUS VIDEO: