OD GLAVNOG GRADA DO MAĐARSKE GRANICE ZA 70 MINUTA! Brza pruga do Subotice biće otvorena 24. novembra!


IZVOR: Borislav KAŠANSKI - 03.10.2024 | 18:32


Posle povezivanja s Budimpeštom, dalje povezivanje preko Niša do Soluna i Istanbula

Foto: ST/Nemanja Pančić, Tanjug/AP
OD GLAVNOG GRADA DO MAĐARSKE GRANICE ZA 70 MINUTA! Brza pruga do Subotice biće otvorena 24. novembra!

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić stigao je danas u Suboticu vozom za testiranje brze pruge. U ovom gradu obišao je završne radove na staničnoj zgradi Železničke stanice.
Vučić je, zajedno sa suprugom Tamarom, došao iz Novog Sada vozom za testiranje nemačkih železnica, koji je na novoizgrađenoj deonici brze pruge išao 200 kilometara na sat. Železnička stanica Subotica nalazi se u samom centru grada i podeljena je na dva dela: putnički i teretni, a ujedno predstavlja i čvorište na granici između Srbije i Mađarske. Radovi na rekonstrukciji stanice počeli su u avgustu prošle godine, a odvijali su se u dve faze.

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar i Tamara Vučić

Stiže investicioni rejting?

Imali smo tešku diskusiju s misijom MMF, ali smo na dobrom putu. I imaćemo u narednih 48 sati velike vesti za Srbiju. Znaćemo sve do subote ujutru. To je ono čemu smo se nadali decenijama - poručio je Vučić.

Prema informacijama našeg portala, predsednik je, najavljujući velike vesti, govorio o dobijanju investicionog rejtinga, kojim se ne može pohvaliti mnogo zemalja.

Ukupna dužina pruge Beograd - Budimpešta je blizu 341,7 kilometara, povezuje Beograd i glavni grad Mađarske Budimpeštu, a 183,1 kilometar se nalazi na teritoriji Srbije.
Predsednik Srbije naglasio je da je izgradnja brze pruge od Novog Sada do Subotice velika stvar za čitavu Srbiju, kao i da očekuje da će Mađarska svoj deo pruge završiti za dve godine, kada će se od Beograda do Budimpešte putovati dva sata i 40 minuta. Već 24. novembra, kada bude otvoren naš deo pruge, od glavnog grada do Subotice stizaće se za 70 minuta.

Foto: Tanjug/AP

Kinesko-srpsko prijateljstvo

Pričaću s Pastorom o obaveznom vojnom roku

Komentarišući izjavu predsednika Saveza vojvođanskih Mađara Balinta Pastora da se protivi uvođenju obaveznog vojnog roka jer će to dovesti do iseljavanja Mađara, Vučić je poručio da je cilj da Mađari ostanu da žive ovde u Srbiji i da će Pastora prvom prilikom pozvati na razgovor.

- Naš cilj je da Mađari ostanu da žive ovde u Srbiji, a mi moramo da se rukovodimo i bazičnim principima pripremljenosti za odbranu zemlje baš kao što sve zemlje na svetu to rade - kazao je Vučić, podsećajući da su odnosi Srbije i Mađarske sada na nivou bratskih.

Vučić je, tokom test vožnje od Beograda do Subotice rekao da Srbiju, posle povezivanja s Budimpeštom, očekuje i dalje povezivanje preko Niša do Soluna, kao i do Istanbula, ali da je za to potrebno da se obezbedi novac.

On je podsetio da su ljudi nekada bili protiv vozova, govorili su da će "gvozdena zmija da uništi šljivike", isto kao što i danas govore, kako je dodao, da ćemo imati "narandžastu kosu zbog litijuma".

Foto: Tanjug/AP

Aleksandar Vučić na Železničkoj stanici Subotica

 

Li Ming: Ovo je čudo i simbol prijateljstva

Kineski izvođač i srpski podizvođači završili su deo pruge do Subotice čak godinu dana pre roka. Vučić je zahvalio i predsedniku Kine Si Đinpingu, a ambasador Li Ming je poručio:

- Smatram da bez vođstva i vizije predsednika Si Đinpinga i Aleksandra Vučića ovo ne bi bilo moguće. Ovaj projekat bih okarakterisao kao čudo, zajedničko čudo. Pruga će doneti mnogo benefita stanovnicima Srbije, a svakako je postala simbol čeličnog prijateljstva naše dve države.

BONUS VIDEO