MIKI SE BAVI NOVOM GVINEJOM, DOK MU POSLANIK DIVLJA KOLIMA I POZIVA SE NA IMUNITET! Opozicionari lansiraju sve sulude teorije o litijumu


IZVOR: Biljana BOJIĆ - 04.10.2024 | 20:05


Aleksić ćuti kao zaliven o svom funkcioneru Nenadu Milojičiću, koji je ugrozio živote sumanutom vožnjom

Foto: ST/N. MANDIĆ, Printskrin/Youtube/Nasa Televizija
MIKI SE BAVI NOVOM GVINEJOM, DOK MU POSLANIK DIVLJA KOLIMA I POZIVA SE NA IMUNITET! Opozicionari lansiraju sve sulude teorije o litijumu

U opozicionim redovima kao da se svakodnevno takmiče ko će da lansira suludiju teoriju, a za šampionsku titulu ozbiljno se nametnuo Miroslav Aleksić, poslanik i lider Narodnog pokreta Srbije (NPS), pošto je kazao da je kompanija "Rio Tinto" uticala na "ishod izbora u Gvineji", gde je dovela na vlast lojalne ljude koji su joj omogućili rudarenje gvožđa, te ocenio da se "sličan scenario dešava u Srbiji s litijumom" (?!).

VOZIO KONTRASMEROM

U sve je upleo pola planete, tvrdnjom da se slično dešavalo u Australiji, Madagaskaru, a u Papui Novoj Gvineji čak i građanski rat. U isto vreme, njegov partijski kolega Nenada Milojičić, ne samo što je divljao drumovima vozeći skoro 80 km/h više od dozvoljenog i time ugrozio živote ljudi, već se pozvao na poslanički imunitet.

Naime, Aleksić, koji se bavio teorijama zavere na globalnom nivou, kao zaliven ćuti o bahatom ponašanju Milojičića, poslanika i funkcionera NPS, koji je zaustavljen u četvrtak u 11.18 u mestu Desimirovci nakon što je počinio niz dela kojim je ugrozio i svoj i tuđe živote i bezbednost saobraćaja.

Milojičić se, vozeći BMV, kretao brzinom od 127 kilometara na čas, što je čak 77 više od dozvoljene brzine od 50 naseljenom mestu! I to nije sve. On je preticao kolonu od čak tri vozila na putu od Cerovca prema Kragujevcu! Takođe, kako se navodi, u mestu Opornica preticao je vozila preko pune linije prešavši u suprotnu traku. Istraga je u toku, a Milojičić će biti procesuiran u redovnom postupku.

VODALI IH KO MEČKE

Predsednik Vučić odbacio je juče tvrdnje Aleksića o uticaju "Rio Tinta" na vlast u Srbiji i istakao da je upravo prethodna vlast, koju predstavlja i Aleksić, dovela tu kompaniju i zbog nje menjala čak i zakone.

- Bolje bi bilo Aleksiću i njegovima da paze kako voze. Njegov poslanik je vozio 80 km više od dozvoljenog kroz naseljeno mesto, pozvao se na imunitet, nije prihvatio krivicu, bednik jedan - rekao je Vučić i dodao:

- Jesu li oni svi izludeli ili šta?! Nisu mene vodali kao mečku po različitim centrima u nekim drugim državama da budem njihov potrčko i njihov agent, već baš tog Aleksića. "Rio Tinto" su doveli oni, 2006. su čak menjali zakon. Možda su njima neke pare davali.

Računaju ti ljudi kakvi su oni, znaju koliko bi samo para da stave u svoj džep i nikada o Srbiji nisu brinuli, da su i drugi isti. Greše! Sve ono što oni nisu ni pomislili da rade i urade, mi radimo, uradili smo i uradićemo. Ne znaju oni na karti da pokažu Papuu Novu Gvineju.

Brnabićeva: Nek to podeli s Interpolom

Predsednica parlamenta Ana Brnabić očekuje da Aleksić saznanja da je kompanija "Rio Tinto" sklona korupciji i toliko jaka da po svetu menja vlade i bira predsednike podeli s Interpolom i konstatuje da je tim navodima direktno optužio koalicione partnere koji su tu kompaniju doveli u Srbiju.

Brnabić je, podsetimo, sazvala prvu sednicu redovnog zasedanja parlamenta za ponedeljak, kad će na dnevnom redu biti Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu, koji je podnelo 86 opozicionih poslanika, čime traže i zabranu primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

Ponovo pozvao na nasilje

Aleksić je javno pozvao na ulične borbe ukoliko ne bude usvoje zakon o zabrani litijuma. Naime, upitan veruje li da postoji i teorijska mogućnost da zakonski predlog bude usvojen u parlamentu, čime bi Srbija postala jedina zemlja u svetu koja je zabranila iskopavanje litijuma i bora, on je odgovorio:

- Taj zakon bi mogao da praktično predupredi i spreči sve te ulične borbe, borbe u Nedeljicama... I da vam kažem, mi smo svi na istom zadatku.

Moj stav
Miloš Vučević, premijer

Treba da bude debate na temu litijuma, pravo mesto za to je Skupština, ali je u praksi upitno da li je moguće čuti kvalitetnu raspravu zbog sastava parlamenta. Ako negde treba da se raspravlja i čuje i nekada teška reč, polemika, onda je bolje da se to sve dešava u parlamentu nego na ulicama i trgovima

Vučić: Opozicija nije htela da dođem na raspravu

Predsednik Vučić kazao je da neće prisustvovati sednici Skupštine Srbije o litijumu jer je opozicija insistirala da on ne dođe na nju.

- To nije pitanje moje dobre volje. Ja sam čeznuo, želeo i nudio se da prisustvujem tome. Ali poslanici koji su tražili raspravu o litijimu su rekli "ne, ne, ne, ne", mucajući. Samo da ne budem prisutan po temi litijuma. Pa ja sam išao i u Mali Zvornik, u Loznici sam sedam dana bio, u Ljuboviji sam bio, čekajući samo da dođu da razgovaraju. Bežali su od mene kao đavo od krsta. To je zato što nemaju argumente. A ja sam spreman da dođem uvek kada god me narodni poslanici pozovu. I uvek ću da ih pobedim ozbiljnošću, argumentima, činjenicama i odgovornošću.