TRAŽILI SEDNICU O LITIJUMU, PA SE NISU NI POJAVILI! Jovanov otrkio zbog čega nema kvoruma u Skupštini!


IZVOR: Republika/J.B. - 07.10.2024 | 11:17


Od 86 poslanika opozicije na čiji zahtev je sednica zakazana prisustvovala samo 67 ili 69.

Foto: Tanjug
TRAŽILI SEDNICU O LITIJUMU, PA SE NISU NI POJAVILI! Jovanov otrkio zbog čega nema kvoruma u Skupštini!

Šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Milenko Jovanov izjavio je danas da su početku sednice Skupštine Srbije od 86 poslanika opozicije na čiji zahtev je sednica zakazana prisustvovala samo 67 ili 69 i da zato poslanici vladajućih stranaka nisu želeli da im pomognu da obezbede kvorum.

- Da je u sali bilo bar 86 poslanika koji su predložili Izmene zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, poslanici SNS bi uzeli učešće u utvrđivanju kvoruma, ali pošto ih nije bilo, želeli smo da pokažemo koliko im je stvarno stalo do tog zakona i da se rasprava održi - rekao je Jovanov na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije.

On je najavio da će sednica biti nastavljena u 11.10 i da će poslanici SNS omogućiti nastavak rada, jer poslanici opozicije nisu bili sposobni za to.

- Počećemo sednicu, daćemo kvorum da ona počne i građani će imati prilike da čuju razne nepravilnosti i kontradiktornosti koje su uneli u predlog zakona, a neke od njih su takve kao da potiču iz zone sumraka ili Trećeg oka - rekao je Jovanov.

Podsećamo, predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić odložila je danas početak sednice parlamenta, na kojoj treba da se razmatra predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, odmah posle intoniranja himne "Bože pravde", zbog nedostatka kvoruma i odredila pauzu od sat vremena.

Brnabić je navela da je 67 poslanika prisutno što nije dovoljno za kvorum, jer je za početak rada potrebno da bude najmanje 84 poslanika.

Prisutni poslanici Srpske napredne stranke i drugih stranaka vladajuće koalicije koji su bili u sali nisu se registrovali za prisustvo na sednici.

Na prvoj sednici redovnog jesenjeg zasedanja bilo je predviđeno razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma, a koji je podnela grupa od 86 poslanika svih opozicionih partija kao i samostalni poslanici.

Prema Poslovniku o radu parlamenta, ako na početku nema kvoruma sednica se odlaže za sat vremena, a ako ni tada nema dovoljno poslanika sednica se odlaže za sledeći dan. 
 

BONUS VIDEO